Közélet

2016.03.11. 19:29

Hosszú hétvége: négy nap, sok program

Megkezdődött a hosszú hétvége. Hideg nem lesz, de a szabadtéri programoknak nem biztos, hogy kedvez majd az időjárás.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Bár 9–14 fok várható a következő négy napban, esőre is van kilátás, így érdemes számba venni a kültéri és beltéri programokat egyaránt. Szombaton Pécsett Zöld Családi Nap lesz a Kulturális Központban, Teddy Maci Kórház Családi Nap a POTE-aulában, Kreator Klub a LEGO szerelmeseinek a Kulturális Központban, termelői piac a Búza téren, a Zsolnay-negyedben pedig Csillagászati hét, mesekuckó, élményműhely, valamint gyerekjátszó és bábkészítő foglalkozás. Vasárnap: börze a Pécsimamival a Szlivenben14 órától, Húsvéti Aszpik a Csinos Presszóban. Hétfőn VI. Pécsimami Nap a Sportcsarnokban (program előzetes regisztrációhoz kötött), kedden március 15-ei ünnepség és családi nap – pónilovaglással, korabeli játszóházzal – a Kossuth téren.

Aki kimozdulna a pécsi belvárosból, ellátogathat Szentlőrincre, a termelői és kézműves- vásárra szombaton, vagy felsétálhat a Tettyei Mésztufa-barlanghoz. Itt a barlanglátogatást követően helytörténeti séta indul a Tettyén, végül a Pintér-kert Arborétumot látogathatják meg az érdeklődők. Almamelléken vasárnap lesz a Májvirág túra, amely során a résztvevők leellenőrzik és kitisztítják a madárodúkat az Ősbükkös tanösvényen. A mozogni vágyóknak friss információ, hogy szombaton kinyit a Mecsextrém park is.

Menetrend

A MÁV tájékoztatása szerint a vonatok március 13-án és 14-én az ünnepnapi, március 15-én a vasárnapi menetrend szerint közlekednek. A Dél-Dunántúli Közlekedési Zrt. baranyai járatai (így többek között a mohácsi, szigetvári és komlói helyi járatos buszok, valamint a távolsági járatok) szombaton és hétfőn szombati, vasárnap és kedden pedig vasárnapi menetrend szerint indulnak majd. A pécsi helyi járatok mind a négy napon hétvégi menetrend szerint közlekednek.

Telt ház

Sokan indulnak hosszabb útra a négy napos hétvégén. Aki nem akarja otthon tölteni az ünnepeket, akkor tette jól, ha időben lépett. Sok szálloda ugyanis már telt házas erre az időszakra. A KSH adatai szerint az utóbbi években nőtt a többnapos belföldi utazások és az eltöltött napok száma is; a hosszú hétvégéken különösen megugrik a forgalom. Érdemes tehát előre gondolkozni, főleg, hogy két fővel számolva három éjszaka legalább 50–60 ezer forintba körül.

Üzletek

A nagyobb üzletek március 13-án, vasárnap, valamint március 15-én, kedden nem lesznek nyitva. Sok hipermarket ugyanis inkább a húsvét előtti hétvégére tartalékolja az egy választott vasárnapi nyitvatartási lehetőséget. A posták március 14-én, hétfőn szombati munkarend szerint nyitnak ki, kedden zárva lesznek. Az éttermek, benzinkutak, kis boltok, trafikok vélhetően mind a négy napon nyitva tartanak majd, bár rövidített műszakokra lehet számítani.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!