Közélet

2016.08.18. 17:45

Huszonöt éve járt itt a katolikus egyházfő

Negyed évszázada történt, mégis nagyon sok pécsi, baranyai embernek jelent máig felejthetetlen élményt, emléket II. János Pál pápa pécsi látogatása.

Kaszás Endre

A katolikus egyházfő látogatása mindig rendkívüli dolog, bárhol a világban. Hogy mennyire az, jól mutatják a tények: II. János Pál volt az első pápa, aki hazánkban járt, és rajta kívül nem volt más római pápa, aki eljött volna hozzánk, Magyarországra. Az egyházfő akkori magyarországi útja érintette Esztergomot, Máriapócsot, Debrecent és Budapestet is, számunkra mégis pécsi megjelenése jelentette a csúcspontot. Érdemes felidézni néhány részletet.

1991. augusztus 17-én az éjszakai szálláshelyről a pápai gépkocsioszlop reggel nyolckor indult a helikopter-felszállóhelyre. A gépek 8.20-kor szálltak fel, és egy és negyed óra múlva, 9.35-kor érkeztek meg a pécs-pogányi repülőtérre, a pápai szentmise helyszínére. A város polgári és egyházi vezetőségének fogadása után a Szentatya pápamobilban körüljárt a több mint százezer hívő között, majd 10.15-kor megkezdődött a Magyarok Nagyasszonyához imádkozott szentmise.

A megyeszékhely talán előtte és utána sem látott nagyobb tömeget, mint ami akkor összegyűlt a pécs-pogányi repülőtéren. Az előkészítés és a lebonyolítás a példátlan biztonsági intézkedések ellenére is jól vizsgázott. A nem mindennapi esemény nemcsak a megyéből, az országból, külföldről is nagyon sok zarándokot – hétköznapi embereket, hívőket, politikusokat, szimpatizánsokat – vonzott.

„Itt, Pécsett hálát adunk neked az első magyar egyetem alapításáért, amelyet a 14. században alapítottak, és minden más iskoláért, amelyek szerzetesrendek alapításaként terjesztették a kultúrát. A már elmúltnak tekinthető korszakban sok iskolát bezártak és felszámoltak közülük. Most újra indulnak és nyílnak az iskolák, a szemináriumok, itt Pécsett is” – mondta akkor szentmiséje keretében II. János Pál.

Az „utazó pápának” keresztelt szentatya, aki a 26 éves pápasága alatt 104 utazást tett Olaszországon kívül, emberek tízezreinek szerető pillantásával kísérve folytatta pécsi útját. A Tüzér utcai stadionban landolva a püspöki limuzinnal utazott tovább a Pécsi Püspökséghez, a székesegyházhoz. Az emberek még a dómból kiguruló pápamobilban is láthatták, majd helikopterre szállva utazott magyarországi útja újabb állomására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!