Közélet

2016.01.10. 15:47

Idén már a házi pálinkafőzést is megadóztatják

Továbbra is megmarad a magán pálinkafőzés lehetősége, ugyanakkor az eddigi ingyenesség helyett literenként 700 forint adót kell fizetniük a főzőknek.

Kaszás Endre

Aki csak tehette, már tavaly lefőzte a tavalyi gyűjtésű cefrét annak érdekében, hogy mentesüljön az idén januárban bevezetett új köztehertől, a magán pálinkafőzést érintő adójegytől.

Egy adójegy 700 forintba kerül, és évente minimum 5, maximum 86 darab vásárolható belőle a vámhatóságtól. Egy párlat-adójegy egy liter párlat előállítására jogosítja a magánfőzőt – tájékoztatott a témában a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékese.

A tavaly még érvényes ingyenesség kapcsán az elmúlt évben tömegesen adták el a boltok a házi főzésre alkalmas berendezéseket. A literenkénti 700 forintos plusz költség mindenkit érint.

A vásárolt főzőberendezéseket továbbra is regisztrálni kell a helyi önkormányzatnál. Szükséges azokat a nyilatkozatokat is megtennie a magánfőzőnek, amik a magánfőzésnek való megfelelést támasztják alá. Ilyen például, hogy a magánfőző saját alapanyagból állítja elő a párlatot.

Csak a saját gyümölcs mérsékli az árat

Ami a bérfőzést illeti, 2014 végéig évente 86 liter 50 fokos pálinkát lehetett adómentesen főzetni. Az adóváltozások miatt 2015 január 1-jétől már az első liter főzése is adóköteles lett, a bérfőzési szeszadó tétele literenként 835 forint, 86 liter fölött 1667 forint. Mindezt figyelembe véve egy liter 50 fokos pálinka bérfőzési költsége – ez tartalmazza a szeszadót is – 1500–1700 forint között alakult tavaly Baranyában. Felmerül a kérdés, hogy meddig éri meg a főzetés. A szabadpiacon egy liter jó minőségű gyümölcspálinkát 3000 forint körül lehet kapni. Egyre többen gondolják úgy, hogy legálisan ennél olcsóbban csak a saját termelésű gyümölcsből dolgozó főző tudja előállítani a pálinkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!