Közélet

2014.01.05. 18:22

Idén megújul az állatkert

Az összes engedélyt megkapták a beruházáshoz, így várhatóan március végén megkezdődhet a pécsi állatkert nagyszabású felújítása és bővítése.

Nyaka Szabolcs (Dunántúli Napló)

Ha valaki már csak egy egyszerű családi ház építkezését levezényelte, tudhatja, hányféle engedély kell ehhez. Ebből már sejthető, hogy egy Natura 2000-es területen, védett övezetben, karsztos vízbázison fekvő állatkert-beruházáshoz mennyi különleges papírra van szükség. Tavaly év végére mindenesetre a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. minden engedélyt beszerzett, így megindulhat a kivitelezésre a nyílt közbeszerzés, tájékoztatta lapunkat Merza Péter vezérigazgató. Ha minden a tervek szerint alakul, s a közbeszerzés simán lezajlik, várhatóan március végén átveheti a területet a kivitelező, és megkezdődhet a nagyszabású munka a Dél-Dunántúl egyetlen állatkertjében.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Minden engedély és a pénz is megvan a fejlesztéshez
[/caption]

Mint arról lapunkban már beszámoltunk, a pécsi önkormányzat 1,2 milliárd forint pályázati pénzt nyert a zoo teljes felújítására és bővítésére. A munkák során számos új kifutót építenek, s a vízbázis sem lesz veszélyben, hiszen az alászigeteléseket is elvégzik. Jelenleg a park körül meglehetősen nehézkes a parkolás, a beruházás befejeztével ez is könnyebbé válik, hiszen új parkolókat is építenek. A leglátványosabb viszont valószínűleg az új, mintegy 1000 négyzetméteres, két szintes látogatóközpont lesz, amelyben helyet kap a pécsi belvárosból felköltöző akvárium-terrárium is, és ehhez kapcsolódik az új majomház, a csimpánzok otthona is.

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere hangsúlyozta, a fejlesztés kettős célt szolgál: egyrészt ökoturisztikai szempontokat, ennek jegyében a Mecsek őshonos élőlényeit is bemutatja majd a park, másrészt közönségvonzó, közkedvelt állatok is helyet kapnak a megújult zoo-ban.

A teljes cikk a hétfői Dunántúli Naplóban olvasható! A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!