Közélet

2009.11.24. 17:21

Időre elkészül az M6-os autópálya - videó

November végére, az eredeti ütemterv szerint befejeződnek az M6/M60-as autópálya 81 kilométer hosszú, Szekszárd-Bóly-Pécs szakaszának aszfaltozási munkái - közölte a kivitelezést végző Mecsek Autópálya Koncesszió Zrt. főmérnöke.

M. B. (DN)

– Az eredeti ütemtervnek megfelelően néhány napon elül befejeződnek az M6/M60-as autópálya Szekszárd–Bóly–Pécs közötti szakaszának aszfaltozási munkái – jelentette be a keddi sajtóbejáráson a kivitelezést végző Mecsek Construction Group főmérnöke, Rakita András.

A nyolcvanegy kilométer hosszú sztrádaszakasz építését az újságírók mellett politikusok is megtekintették: Páva Zsolt, Pécs polgármestere, pécsi önkormányzati képviselők, valamint mások mellett Szekó József, Mohács polgármestere is elégedetten nyugtázhatta a látottakat.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Néhol már szinte már teljesen kész az autópálya (fotó: Laufer László)
[/caption]

Amint azt a főmérnök elmondta, az autópályán Bátaszéktől a megyehatáron található első alagútig, valamint a közeli „D” jelzésűtől a pécsi csomópontig már most végig lehet autózni.

– Semmi sem veszélyezteti a március végi átadási határidőt – mondta Rakita András a bátaszéki alagutak bejáratánál. – A korábbi omlások miatt kritikus részeknek tekintett alagutak mostanra impozáns látványt nyújtanak. Persze nemcsak a külcsín fontos, a biztonsági előírásoknak megfelelően kamerákat, füstérzékelőket is elhelyeztünk a föld alatt vezető szakaszokon.

Miután az első és a negyedik alagút közötti rész még nem járható, így ezt a szakaszt, csakúgy – mint az utána következő völgyhidakat – kénytelenek voltunk ezúttal kihagyni, s Mohács felé kerülve, a bólyi csomópontnál térhettünk rá ismét a sztrádára. Az innen a megyeszékhelyig tartó rövid utazás viszont igazi kárpótlásnak is beillett a kimaradt részekért. Itt már csak elvétve folynak munkák, néha lehetett csak találkozni egy-egy, a szalagkorlátot szerelő munkással, vagy „eltévedt” markolóval. A tavaszias időnek hála, a sztráda mentén elvetett fű is növekedésnek indult, így valóban olyan érzése támadt az embernek, mintha már egy valóban kész pályán haladna.

S valóban: bár egy tekintélyes méretű autóbusszal járhattuk be a szakaszt, az út szinte csábított arra, hogy szabadjára engedjük a lóerőket. Persze, ez még nem volt lehetséges: az úton lassításra kényszerítő ideiglenes akadályokat is elhelyeztek, s egyébként is egyelőre csak az arra jogosultak használhatják, ők is csak legfeljebb negyvennel. S hogy ezt komolyan is veszik, arra bizonyság, hogy míg a főmérnök javában kalauzolt bennünket, a biztonságra ügyelő cég egyik munkatársa felhívta őt, az után érdeklődve, nem tud-e valamit egy túl gyorsan haladó buszról.

– Éppen rajta ülök – mondta nagy nevetések közepette a főmérnök, s attól kezdve valóban csak negyvennel haladtunk. Szerencsére, ez a szabály legfeljebb csak március végéig lesz érvényben, utána a legtöbb helyen akár százharminccal is hajthatunk.

Reményt ad a folytatás

Amint arról beszámoltunk, egymilliárd forintot csoportosított át hétfőn a parlament az M60-as autópálya Pécs és Szentdénes közötti szakasza előkészítési munkálatainak befejezésére. Mindez megoldhatja a pécsi elkerülő út problémáját, valamint Szentlőrinc is részesülhet az autópálya jótékony hatásaiból.
– Természetesen nagyon örültünk a döntésnek – nyilatkozta Győrvári Márk, Szentlőrinc polgármestere. – Ez reményt jelent, hogy a város és térsége is fejlődésnek indulhat.

Nyolcvanhét műtárgy

Az M6/M60-as jelzésű autópálya Szekszárd és Pécs közötti szakaszának egyik érdekessége, hogy átlagosan minden egyes kilométerére jut egy-egy műtárgy, azaz híd, alagút, felül- és aluljáró. Összesen nyolcvanhét ilyen építményt készítenek el 2010 márciusára. Ezek közül a legjelentősebb a Szebényi-völgyhíd, amely a maga 866 méterével Magyarország második leghosszabb viaduktja lesz. A pályaszakasz építése során összesen mintegy másfél millió négyzetméteres területet aszfaltoztak le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!