Közélet

2009.11.30. 19:21

Influenzaoltásban régiónk az élen

Schäffer Károly regionális tisztifőorvos szerint az újtípusú influenzajárvány akár tavaszig eltarthat.

K.F.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a kórházak, klinikák a saját hatáskörükben nem oldhatják fel bármikor a H1N1 vírus miatti látogatási tilalmat, de arra számítani lehet, hogy minden eddiginél leghosszabb egészségügyi zárlat várható. Ezt még a védőoltásban részesültek számának jótékony emelkedése sem befolyásolja, amiben Baranya jelenleg a régióval együtt országosan a legjobban áll. Így a kérdés jogos: milyen esetekben és hogyan lehet a látogatási tilalom alól mentességet kapni?

Oltópontok Baranyában - térkép


Rendkívüli oltópontok Magyarországon [A(H1N1)v] nagyobb térképen való megjelenítése

Dr. Kollár Lajos a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának főigazgatója közölte, hogy naponta figyelik a járvány alakulását, s most, amikor hétről-hétre duplázódik a fertőzöttek száma, nem engedhetik meg a klinikákon a látogatók rohamait. Éppen a betegek érdekében kell minimalizálni a fertőzés esélyét minden klinikán és osztályon, különösképpen az intenzív ellátás, szülészet, sebészet területén.

Ám ez nem jelenti azt, hogy ne adna a főigazgató egyedi felmentést annak, aki haldokló hozzátartozóját szeretné meglátogatni, netán más, nyomós okból keresné fel. Így például a pécsi egyetemi tragédia után a klinikára került sérültek hozzátartozóit is beengedték. Kollár Lajos hangsúlyozta: csak igen szűk körben engedélyezheti a látogatást, hiszen a tilalom célja nem a kivételek szaporítása.

Tegyük mindehhez hozzá, találtunk egy speciális kivételt is. Bár a pécsi szülészeti klinika területre sem léphet be látogató, dr. prof. Bódis József igazgató az „apás szüléseket” engedélyezte. De szigorú előírások, több higiéniai feltétel betartása mellett és csak akkor, ha az apuka makk egészséges.

Forgalmas oltóhelyek

Az oltóközpontok beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. Amint azt megtudtuk, Pécsett napi száz fő körüli a forgalom, míg Kaposvárott átlagban ötvenen fordulnak meg az ÁNTSZ épületében kialakított helyiségben. Ez mindenképpen indokolttá teszi működésüket. A pécsi Akácfa utcai oltóhelyen – amely dr. Ternák Gábor, az egyetem Infektológia, Katasztrófa-orvostani és Oxyológiai Intézetének igazgatója kezdeményezésére alakult – hasonlóan nagy a forgalom.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!