Közélet

2012.12.20. 19:22

Ingyen kutyachipezésre gyűjtenek

A szegény emberek is lehetnek jó gazdák – rajtuk segítenének pécsi állatbarátok.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Szinte naponta találnak kiskutyákat dobozban, szatyorban, amiben épp kirakták őket. Néhányuk megmarad és felnő, ők az utcán kóborolnak naphosszat, majd hozzájuk csatlakoznak a megunt, kocsiból kitett egykori kedvencek is. Az elveszett, elszökött kutyák szintén erre a sorsra jutnak. Egy idő után vagy befogja őket a gyepmester, vagy befogadja egy család, egy azonban szinte biztos: eredeti tulajdonosaik soha nem lesznek megtalálva, felelősségre vonva.

Az ebekbe beültetett azonosítóval, amely január elsejétől kötelező, mindez kivédhető lenne, sokaknak azonban nincs pénzük a költséges megjelölésre. Ezen segítene néhány állatbarát, akik a négylábúak érdekében kezdtek gyűjtésbe. Félő ugyanis, hogy a kutyákat inkább utcára teszik, hogy elkerüljék a 15–150 ezer forintos büntetést.

Korner Zsuzsanna, a pécsi Kulturált Állattartásért és a Tiszta Környezetért civil társaság vezetője lapunknak elmondta, elsősorban az ivartalanított kutyák részére szervezik az akciót, de természetesen a nem ivartalanított ebek sem lesznek kizárva.

– Mint tudjuk, sok kutyatartónál megoldhatatlan kiadásként jelentkezik az a többletköltség, amit a kötelező egyedi azonosító beültetése jelent. Mi rajtuk szeretnénk segíteni a kezdeményezéssel. A terv lényege, hogy apró adományokból annyit gyűjtenénk össze, amennyiből száz kutya chipezését ki lehet fizetni.

Az összeg már napok óta gyarapodik az 50800197-33743529-es számlaszámon, amelyhez a Napi Jótett nevű honlap (www.napijotett.hu) 250 forintos kuponjának megvásárlásával is hozzá lehet járulni. Akik úgy érzik, szükségük lenne a támogatásra, szintén jelentkezhetnek, hiszen a száz helyből még sok kiadó. Ők a [email protected] email címre küldjék el a gazda nevét, lakcímét, elérhetőségét és azt, hogy az eb ivartalanított vagy ivaros. Hozzájárulásként a rászoruló gazdáktól mindössze a 250 forintos kupon megvásárlását kérik a szervezők.

– Minél több támogatást kapunk, annál több gazdán tudunk segíteni, ezért természetesen nem csak a kutyások támogatására számítunk – hangsúlyozta Korner Zsuzsanna. – A felelős állattartásnak az ivartalanítás és a chipezés is része – jó lenne, ha mindez nem a pénzen múlna.

Mennyibe kerül az eljárás általában?

Több olvasónk is jelezte, hogy az állatorvosok nem a sok helyen elhangzott, 3500 forintos egységáron végzik el a beültetést, hanem jóval többért. Az Állatorvosi Kamara honlapján ezzel kapcsolatban az olvasható, az adatbázisba való regisztrációért a jogszabályban meghatározott díjat kell fizetni, amely az adatbázis működtetőjének a bevétele, nem az orvosoké. Így többek között nem tartalmazza a kutya egészségügyi vizsgálatának árát sem.

A reális végösszeg 6000 és 9500 forint között alakulhat, de ebben nincs benne a helyi érzéstelenítés, a megjelölendő állat esetleg szükségessé váló bódítása, altatása és a kiszállási díj sem.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!