Közélet

2012.02.16. 17:11

Intézetigazgató lett a mohácsi focistából

A turizmus pécsi, baranyai helyzetéről tartott tévés előadást a hét elején dr. Aubert Antal, és kiemelte: Pécs nagyot zuhant az utóbbi tíz évben az országos idegenforgalmi toplistán.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Mohácsot még keménykötésű középhátvédként hódította meg.

– Az NB III-as MTE-ben tizenhét évesen mutatkoztam be a védelem közepén. Aztán huszonnyolc éves koromig voltam aktív focista, a főiskolai évek alatt már a PEAC színeiben. Ha tehetem, a PhD-s fiúkkal még most is hetente leugrom a terembe kispályázni.

– Ismerek neves labdarúgókat, akik vállalkozók, kereskedők lettek, és olyat is, aki ügyvéd. De egyetemi katedrán nem sokan állnak közöttük.

– Az élethez szerencse is kell. Amikor testnevelés–földrajz szakon végeztem, hívtak mindkét tanszékre, de nem volt szabad hely egyiken sem. Edzősködtem még egy kicsit Mohácson, aztán örömmel csaptam le a lehetőségre, amikor két év múlva mégis csak bejutottam az egyetemi földrajzos kollektívába.

– Elsőként alakított az országban egyetemi szinten turizmus tanszéket. A földrajzon belül mi vezette ide?

– Agrárföldrajzzal kezdtem, székelyszabari srác lévén ugyanis a mezőgazdaságról szólt minden a környezetemben. Aztán a soknemzetiségű indíttatásnak köszönhetően az etnikai csoportokkal foglalkoztam. A rendszerváltás kezdetén pedig éledezett az idegenforgalom, minden település belevágott valamibe, így kíváncsi voltam, hogy mit nyernek az erdélyi, német és horvát rokonokkal a falvak. Kiderült, hogy nem sokat, de addigra már beástam magam a témakörbe.

– Az közismert, hogy a baranyai falvak többsége túlértékeli magát turisztikai szempontból. De mi a helyzet Péccsel?

– Korábban is a Top 10 hátsó harmadában voltunk, de a gyógyfürdőfejlesztések, szállodaépítések idején nagyon visszaestünk, kb. a tizenötödik helyre. A kulturális kínálat pedig láthatóan nem képes kompenzálni a lemaradást.

– Mi lenne a visszaút?

– Az orvosi karra építve egy olyan fürdőt kialakítani, amely balneológiai szolgáltatásokat kínál. A napjainkban keresett turisztikai célpontok ugyanis mind fürdővárosok.

– A PTE Földrajzi Intézet vezetője. Az új keretszámok hogy érintik a szakot?

– Talán nyerünk rajta. Úgy gondolom, a közgázos jelentkezők egy része bennünket választ majd a továbbiakban, hiszen egy területfejlesztési, turisztikai végzettség után közgazdasági mesterképzéssel, mert ilyen átjárón ügyködünk, kitűnő esélyek nyílnak meg az életben.

Nagy meccsek után jöhet a nagydoktori

Aubert Antal Székelyszabaron született 1952-ben. Mohácson érettségizett, 1976-ban végezte el a pécsi tanárképzőt testnevelés–földrajz szakon, majd Szegeden a földrajz egyetemi kiegészítőt 1979-ben, két év múlva pedig ledoktorált. Közben aktív focista volt 13 éven át.

A PTE-n tanít 1978 óta, ahol megalapította a turisztikai tanszéket 1994-ben, melynek kezdettől a vezetője. 2011-ben a Földrajzi Intézet igazgatójának választották, most nagydoktori védésére készül. Nős, felesége az ANK óvodáit vezeti. Fia, Gábor 35 éves, informatikus, Judit 33 éves, néprajzos, ő 2 éves kislányát, Jázmint neveli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!