Közélet

2009.10.27. 18:00

Iskolaorvos nélkül maradhatnak a falvak

Több háziorvos is úgy dönthet, nem vállalja tovább az iskolaorvosi teendőket, miután egy új rendelet szerint október 31-ig nyilatkozniuk kell arról, hogy a megváltozott minimumfeltételeknek megfelelnek.

K. E. I.

A változás mindössze annyi, hogy az iskolaorvosoknak rendelkezniük kell 1 darab csipesszel, 1 pupillalámpával és egy reflexkalapáccsal, amelyek azonban minden háziorvosi rendelőben megtalálhatóak, viszont a nyilatkozatért 25 000 forintot kell fizetniük. Több orvos úgy érzi, az eljárás méltánytalan és felháborító, hiszen sokuknak az iskolaorvosként keresett egy éves jövedelme sem fedezi az eljárás költségeit.

Dr. Tari Rozália, aki Versenden és Szajkon lát el iskolaorvosi feladatokat, lapunknak azt nyilatkozta, akik hozzá hasonlóan falusi kis körzetekben dolgoznak mondhatni jelképes összegekért (tanulóként 40 Ft havonta, vagyis két-nyolcezer forint), s ezért cserébe vizsgálják, szűrik, oltják a falu óvodájába, iskolájába járó gyereket, vélhetően lemondanak majd az eddig vállalt pluszfeladatról.

Amennyiben erre sor kerül, sok intézmény iskolaorvos nélkül maradhat, s mivel az ellátás biztosítása az önkormányzatok feladata, a problémára várhatóan nekik kell megoldást találniuk.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!