Közélet

2016.02.16. 10:15

Ismét elítélték a pécsi buszos cég egykori vezetőjét

Újabb első fokú ítélet született a pécsi buszközlekedést korábban szervező cég vezérigazgatójának perében - az ügy a járművek eladása miatt robbant ki.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Két év szabadságvesztésre ítélte hétfőn első fokon, nem jogerősen a Pécsi Törvényszék Keczer Lászlót, a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. volt vezérigazgatóját a pécsi buszok 2009-es eladása miatt indult büntetőperben. Az ítélet szerint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést követett el vezérigazgatóként, amikor még a PK Zrt. szervezte a pécsi közösségi közlekedést, nem a később a helyükbe lépő Tüke Busz. Az ítélet végrehajtását azonban négy év időtartamra felfüggesztették, vagyis az egyedüli vádlott Keczer Lászlónak nem kell börtönbe vonulnia a buszkiszervezésben vállalt szerepe miatt.

Érdekes körülmény, hogy a volt vezért nem az eredeti, 2009. január 1-jén aláírt buszeladási, illetve az azt követő hetekben aláírt, tíz éves időtartamú, a buszok visszabérléséről szóló szerződés miatt ítélték el, vagyis nem azok miatt, amelyek miatt botrány volt, s amelyek miatt 2009 nyarán Páva Zsolt pécsi polgármester feljelentést tett.

Első hallásra fura módon a Pécsi Törvényszék szerint Keczer László éppen azzal követett el hűtlen kezelést, hogy később, 2009 októberében kezdeményezte a korábbi szerződésben foglalt – az ügyészség szerint túlzó összegű – rendelkezésre állási díj csökkentését, ráadásul visszamenőleges hatállyal. Csakhogy a bíróság, illetve az igazságügyi szakértők szerint nem kellő mértékben csökkentették a díjat. És azzal, hogy ezt a még mindig magas díjú szerződést aláírta, 2009 januárja és 2011 márciusa között 670 millió forintos vagyoni hátrányt okozott a PK Zrt.-nek. Azért ennyit, mert ezen időtartam alatt ennyivel kevesebbet fizetett volna ki a PK Zrt., ha egy külső piaci szereplőtől kizárólag buszokat bérel.

Az újak miatt

A bíróság szerint nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani, hogy ha az eredeti, tíz évre szóló, évi 2,5 milliárd forintos díjú buszvisszabérlési szerződés teljesült volna, akkor érte volna, – s ha igen, milyen összegű – vagyoni hátrány a PK Zrt.-t. A bíróság úgy vélte, ha megérkeztek volna az új buszok, nem indult volna büntetőper, ám arról, hogy nem jöttek, nem a volt vezérigazgató tehetett, hiszen a szerződést a PK Busrent Kft. nem tartotta be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!