Közélet

2016.02.22. 12:38

Ismét téma a régóta tervezett M9-es

Talán mégsem kell letennie a megyének az M9-es autóútról, bár az idő sürget.

Katus Eszter

Polics József, Komló polgármestere a város legutóbbi képviselő-testületi ülésén a napokban elmondta, hét év van arra, hogy az M9-es autópálya kivitelezése megtörténjen, különben mindent elölről kell kezdeni. Akkorra ugyanis lejárnak az engedélyek. Az autópálya ügye azért került most újra napirendre, mert a Baranyában érintett földterületek tulajdonosai nemrég értesítést kaptak a kisajátítási eljárással kapcsolatban. Ezek még csak előzetes egyeztetések, de legalább látszik némi mozgolódás a beruházásban. Jó ideje ugyanis kevés előrelépés történt, sőt, néha úgy tűnt, végleg le kell számolni a ’90-es évek óta tervezett autópálya ábrándjaival.

Az útvonalat ugyanis többször módosították, míg végül, a legutolsó állás szerint a legdélebbi változatot fogadták el, amely Baranyát is érinti. Pénz viszont egyelőre nincs, legalábbis ez a szakasz a következő közlekedésfejlesztési szakaszban nem szerepel. Jelenleg az engedélyezési eljárás zajlik, a következő lépés a Bonyhád–Kaposvár szakasz lehet.

Kelet–nyugat

Az M9-es az országon belüli kelet–nyugati kapcsolatok egyik jelentős gyorsforgalmi útja lenne 300 kilométeren, de egyelőre csak csírájában létezik. A szekszárdi Duna-hídnál épült meg egy rövidebb szakasza, illetve hozzá tartozik a Kaposvár körüli, egyelőre sehonnan sehova sem vezető elkerülő út. Baranyát a tervek szerint a Tófű–Köblény–Alsómocsolád vonalon szeli majd át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!