Közélet

2010.10.12. 11:15

Iszapkatasztrófa: Orbán és Barroso felelősségről és tudásról

Európai rektorkonferenciát rendez a PTE, a megnyitón a két díszvendég, Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is említette a múlt heti iszapkatasztrófát.

NL (bama.hu)

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőjével nyílt meg a Pécsi Tudoményegyetem jubileumi rektorkonferenciája kedden.

Orbán Viktor szerint a tudás csak a felelősséggel együtt szolgálhatja a közjót, a 21. század feladata, hogy a tudást így alkalmazza és fejlessze. "A tudás felelősség nélkül rendkívül veszélyes", az emberek ellen fordulhat - idézi az MTI a miniszterelnök köszöntőjét, amelyben Orbán az egy hete történt iszapkatasztrófára utalt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Séta Pécs belvárosában
[/caption]

A kormányra hárult a feladat, hogy a felelőtlenség miatt bekövetkezett problémákra megoldást találjon - jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a közösség iránt érzett felelősség tudatában katasztrófavédelmi kormánybiztost kinevezve állami felügyelet alá vonták a magáncéget, amelyet a vörösiszap-katasztrófáért felelősség terhelhet. A miniszterelnök záró mondataiban arra utalt, hogy csak a közérdek figyelembevétével garantálható a hosszú távon is biztonságos fejlődés.

A másik fő díszvendég, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke köszöntőjében a magyarok iránti együttérzését fejezte ki a "valóban nagyon súlyos ökológiai katasztrófa" kapcsán. "Teljes mértékben elismerjük a magyar hatóságok hozzáértését és a gyors fellépését" - jelentette ki. Barroso kifejtette, hogy az unió illetékesei az első pillanattól fogva követték az eseményeket, az EU pedig kifejezte, "minden lehetséges módon támogatást nyújt". Hozzátette, a konferencia után személyes megbeszélést folytat a kormányfővel, egyebek között a tragédiával kapcsolatos kérdésekről.

A politikusok dr. Bódis Józseftől, a Pécsi Tudományegyetem rektorától az universitas 1367-es pápai alapító-okiratának másolatát kapták meg.

Az elnök meggyőződése szerint a pécsi rektorkonferencia kiváló alkalom annak a fontos kérdésnek a megvizsgálására, hogy "az egyetemek hogyan segíthetnek alakítani jövőnket". Barroso köszöntőjében az egyetemekre irányuló kiemelt figyelemről beszélt. Az Európai Unió legnehezebb válságát élte át, amely kifejezetten nehéz helyzetbe hozta a fiatalokat. Az elfogadhatatlanul magas ifjúkori munkanélküliség mielőbbi cselekvést kíván az EU-ban, "a válság kemény leckét adott nekünk, amely a fenntarttható fejlődésre tanít bennünket" - összegezte az elnök. A képességek fejlesztésére és az élethosszig tartó tanulásra kell koncentrálni, hiszen a tudás a növekedés hajtóereje, ezért mindent meg kell tennünk, hogy fejlesszük - mondta.

Az EU feladata, hogy modernizálja a felsőoktatást és növelje az abban részt vevők arányát, hiszen előrejelzések szerint 2020-ra a munkahelyek 35 százaléka diplomás munkaerőt igényel majd.
Az előttünk álló kihívások, mint a globális felmelegedés, az éghajlatváltozás és az információs társadalom mind felkészültséget és tudást igényelnek, az egyetemek az üzleti élet és a kutatás együttműködését teszik szükségessé. Ebben a helyzetben az egyetemek Európa innovatív jövőjének megformálói lehetnek - jósolta Barroso.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Megnézték a lakatfalat is
[/caption]

Négyszemközt az iszapról és az EU-elnökségről

Barroso és Orbán a konferencia megnyitója után zártkörű megbeszélést folytatott, az erről tartott sajtótájékoztatón elmondták, hogy Orbán Viktor részletes tájékoztatást adott Jose Manuel Barroso részére a múlt heti katasztrófáról és az eddig történt intézkedésekről.
Barroso további támogatást ígért az eddig küldött EU-s szakértőkön túl, de nem fejtette ki a segítségnyújtás részleteit. Újságírói kérdésekre nem volt lehetőség. A miniszterelnök köszönetét fejezte ki az EU eddigi segítségéért.

Szót ejtettek a jövő évi magyar EU-elökségről is, Orbán ezzel kapcsolatban prioritásnak nevezte a romakérdést és a horvát EU-integrációt. A miniszterelnök megerősítette, hogy a kormány idén tartja a 3,8%-as hiánycélt, amit jövőre 3% alá szorítnaka - ezt a törekvést Barroso megnyugtatónak nevezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!