Közélet

2010.08.15. 20:40

Izgalmas kihívás: Vasarely pályázat

A napokban zárult le a Dél-Dunántúli Építész Kamara által meghirdetett „Victor Vasarely Nemzetközi Művészeti Pályázat a Köztéri Művészetért” projekt zsűrizése. A kétnapos munka rávilágított, hogy Pécs izgalmas kihívásnak számít, a végeredmény pedig egy a városban példa nélküli alkotás lesz. És ez csak a program kezdete.

DN

Az Építészet és Kontextus (ÉK), a Dél-Dunántúli Építész Kamara (DDÉK) programja végigkíséri a teljes pécsi Európa Kulturális Fővárosa évadot, sőt, messze túlmutat azon. Annak érdekében, hogy közérthetőbben lehessen építészetről beszélni, az ÉK programokon szó esik városról, nyilvánosságról, köztérről, művészetről, művészetpolitikáról és városfejlesztésről is.

Az ÉK keretében zajló programok közül az egyik legnagyobb vállalkozás a Breuer Marcell és Victor Vasarely nevéhez fűződő köztéri művészeti pályázatok lebonyolítása. Ezek a projektek olyan léptékű és jelentőségű köztéri műalkotásokat kívánnak létrehozni Pécsett, melyekhez hasonló nem született az elmúlt évtizedekben a városban. Legfontosabb célja az, hogy a köztéri művészet aktuális kérdésein túl urbanisztikai, városépítészeti vagy szociális kérdésekre is válaszokat kereső kortárs alkotások szülessenek. Ezen túl kiemelt törekvés az is, hogy a munkák nemzetközi szinten zajló pályázat keretében jöjjenek létre. Ennek megfelelően a Vasarely pályázatot egész Európa területén meghirdették, művészeti koncepcióját Hector Solari, Németországban élő médiaművész készítette.

A Victor Vasarelyről elnevezett nemzetközi művészeti pályázatra augusztus 5-éig érkeztek pályamunkák honi, német, angol, olasz és spanyol alkotóktól. Az idehaza egyedülálló projektről a kétnapos zsűrizés lezárultával beszélgettünk a program kurátorával, Hector Solarival, Bencze Zoltán programkoordinátorral, valamint a zsűri két tagjával: Pierre Vasarelyvel és Sárkány József művészettörténésszel.

– Kiemelt fontossággal bír ma a világban mindenhol, így Pécsett is a városi terek fejlesztése – mondta Bencze Zoltán.
– A pályázat kiírásában a DDÉK és az Aix-en-Provence-i Vasarely Alapítvány működött közre.

Az utóbbi szervezet elnöke, Pierre Vasarely 2006-ban látogatott először Pécsre, és mint mondta: már akkor az volt a célja, hogy minél szorosabb legyen az együttműködés az alapítvány, Aix-en-Provence és Pécs városa között.

– Az első nagyobb lépés ennek érdekében éppen ez a projekt – mondta a neves művész unokája. – Egy hosszú távú művészetszervező tevékenység első lépésének szánjuk a jelenlegi pályázatot, amelyet háromévente, minden alkalommal más városban írnánk ki Pécs városával közösen. A következő tervezett helyszín 2013-ban Marseilles lehetne.

A Pécsett első alkalommal lebonyolított köztéri művészeti pályázathoz kapcsolódik egy, a városhoz kötődő nemzetközi művészeti díj létrehozásának kezdeményezése is. A díj egyik fontos célja, hogy a kortárs művészeti élet érdeklődése Pécs fele forduljon, ugyanakkor városmarketing szerepet is betölthet a díj azzal, hogy Victor Vasarely nevét Pécshez kapcsolja a világban.

– Rendkívüli módon örültem a kiírásnak – szögezte le Hector Solari a pályázatról szólván.
– Amikor a művészeti koncepción dolgoztam, azt tartottam szem előtt, hogy a helyi lakosság minél közvetlenebb kapcsolatba kerüljön a művészettel. Egyszóval, hogy ne egy újabb utcabútor jelenjen meg a városban, hanem olyan alkotás, amely bevonja a járókelőket, és igazi ajándék legyen az itt élőknek.

Amellett, hogy a 78 pályamű rendkívül érdekes volt, Hector Solari leszögezte: a beérkezetteknél merészebb és bátrabb műveket várt volna a pályázóktól, esetleg olyanokat, melyek a hagyományos köztéri szobrászattól radikálisan eltérő eszközöket használnak. A zsűri elnöke hozzátette: attól hogy a személyes elvárásai nem teljesültek, a pályázat maradéktalanul elérte céljait. Hector Solari szerint Pécs méretéhez képest neves külföldi művészek nem pályáztak, de a jelenlegi pályázat csupán első lépés ahhoz, hogy Pécs városa a nemzetközi kortárs művészeti életben jelen lehessen.
Sárkány József rendkívüli élménynek tartja a kétnapos munkát.

– Sokat tanultam a kollégáktól, az intenzív munka pedig a zsűrizés folyamatának legvégéig tartogatott izgalmakat – tette hozzá a művészettörténész. – Szó nem volt arról, hogy az első percekben eldől, ki a győztes, sőt, ennek az ellenkezője történt.

A legjobb pályaművekből még augusztusban kiállítás nyílik a Csontváry Múzeum földszintjén, a korábbi Dante Kávézó helyén, amikor egyúttal fény derül a győztes kilétére is. Az ünnepélyes díjátadás, amelyen egy 5000 eurós díj, és Pierre Vasarely jóvoltából egy kéthetes Aix-en-Provence-i rezidensi tartózkodás talál gazdára, szeptember 11-én lesz. A győztes alkotás 40 ezer euróból a Király utca Búza tér felőli végén, vagy Uránváros lakótelepének főterén valósul meg 2011-ben.

Pierre Vasarely megjegyezte: nagyapja első köztéri munkáját 1953-ban Caracasban, Venezuelában állították ki, akkor és ott alig hallottak még róla.
– Talán a mostani pécsi pályázat is hasonló lehetőséget rejteget egy fiatal művész számára – mondta az alapítványi elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!