Közélet

2010.11.12. 17:16

Jane Goodall: Tarzantól a főemlőskutatásig

Tömött előadó, népes előtér - 800 embernek tartott előadást a világhírű főemlőskutató, Jane Goodall a pécsi Tudásközpontban.

bama

Azt nem tudni, hogy a várakozásokat felülmúlta-e, de a Tudásközpont nagy előadójának befogadóképességét mindenképpen tromfolta a csimpánzkutatásáról világhírű Jane Goodallt övező érdeklődés. Az előadás kezdete előtt negyed órával a négyszáz fős teremben már ötszázan voltak, és úgy 2-300-an álltak még sorban, a bejutásban bízva. Hogy erre semmi esély, arról maga Gábriel Róbert, a főemlőskutatót meghívó Pécsi Tudományegyetem rector emeritusa tájékoztatta a sor mellett végighaladva a várakozókat.

Volt, aki ezt hallva távozott, volt, aki az előtérben elhelyezett két plazmatévé előtt kezdett félkörívben rétegződni. Aztán elkezdődött a kreatív helyfoglalás: valahonnan gyékények kerültek elő, a leleményesebbek pedig tévénézéshez igazítva rendezték át a néhány szabad ülőalkalmatosságot. A Tudásközpont személyzete (konkrétan ketten) aztán európai módon segített rá a helyzet megoldására. Elmondták őszintén, hogy ők maguk nem készültek fel arra, hogy székeket hozzanak az előtérbe, de megnyitják az amúgy elzárt raktárhelyiséget azok számára, akik a kényelem érdekében hajlandóak egy emeletnyi székcipelésre. Így lett az előtérből is előadótér, mire Goodall megérkezett.

A hivatalos köszöntő természetesen nem maradhatott el, cserébe jó hangulatot teremtett. Konkrétan az, amikor Gábriel Róbert John-ként köszöntötte Jane-t. Gyorsan javított persze, de aligha bántotta ez nagyon az ENSZ-békenagykövet Goodallt, aki negyed órával később arról beszélt, hogy gyermekkorában a fiúk kiváltsága volt a felfedezősdi, úgyhogy ő sehogy sem passzolt a nemi szeterotípiákhoz.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Telt ház előtt hatalmas sikert aratott a világhírű etológus, Jane Goodall előadása pénteken délután a Tudásközpontban
[/caption]

Az egyetem rector emeritusának köszöntőjéből persze kiderült, hogy csak nyelvbotlásról volt szó, hiszen a PTE évek óta remek kapcsolatot ápol Jane Goodallal. 2005-ben díszdoktorává avatta a főemlőskutatót, idén pedig a pécsi az egyetlen magyar felsőoktatási intézmény, amelynek meghívását elfogadta az évi 300 napot utazással és előadásokkal töltő etológus.

A tudós egyébként maga is hangos nevetést váltott ki első mondatával - amit csimpánzul mondott, hosszan és hangosan, hogy az előtérben rekedt hallgatók is jól hallják. Hasonló reakciókat váltott ki, mikor Goodall azt ecsetelte, hogy tízéves korában konkrétan a Tarzan-sorozat miatt kezdett érdeklődni a vadon iránt, és komolyan féltékeny lett, amikor megjelent a színen „az a másik hülye Jane”.

Az előadásnak persze voltak szomorúbb részei is, amikor például az afrikai csimpánzállomány drasztikus (a saccolt 2 millióról kb. 300 ezerre való) csökkenéséről, a gombei csimpánzok kegyetlen háborújáról, a Tanganyika-tó körüli erdők kiírtásáról vagy az egyenlítői dzsungelsáv megszűnéséről volt szó.

A természet esztelen pusztítása miatt az emberiséget kárhoztató, borús jövőt vízionáló előadásokkal Dunát lehetne rekeszteni. Goodall retorikája azonban valami egészen más volt. Szomorúan ugyan, de nyugodtan, indulat nélkül ecsetelte szűkebb (Gombe) és tágabb (Föld) környezetének amortizálódását - a csattanó pedig az volt, hogy mindez megfordítható. Legújabb könyvében (Nálatok vannak még állatok?) is éppen sikersztorikat gyűjtött össze: kihalás szélén álló fajok megmentéséről. Például egy ausztrál madárfajról, ami a nulláról kezdte újra: szó szerint az utolsó ivarképes párból sikerült visszahozni a sírból.

Az előadás után Goodall a hosszan sorakozó rajongóknak dedikálta könyveit az előtérben (ezúttal a későn érkezők nyertek), de két napos látogatásának programja ezzel nem ért véget.

Szombaton délelőtt ugyanis sajtótájékoztatót tart a PTE Ifjúság úti aulájában, majd ugyanott az ún. Roots&Shoots (Gyökerek és Rügyek) program keretében a jövő döntéshozóival, vagyis a gyerekekkel és fiatalokkal találkozik. A látogatás filmbemutatóval zárul szombaton koradélután a Pécs Plazaban, ahol a Jane Goodall utazásairól készült mozit tekinthetik meg az érdeklődők Angelina Jolie és Pierce Brosnan szereplésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!