Közélet

2016.09.13. 08:02

Jó ügyért futnak, egymást gyengítve?

Számos lehetőség közül választhat, aki jótékony ügyért futna. A szezonban egymást érő rendezvények azonban már gyengíthetik is az eredeti céljuk, az adományozás elérését.

Nógrádi László (Dunántúli Napló)

Gyógyításért, jobb kórházakért, sétálva vagy babakocsival, családosan és tömegben, pár száz métertől a 21 kilométeres félmaratonig terjedő távot leküzdve – rengeteg módon lehet mozgással kifejezni, hogy karitatív ügyet támogatunk. Az adományozókat kereső alapítványok, civil szervezetek láthatóan felfigyeltek a mind népszerűbbé váló futásra, és igyekeznek innen is toborozni. Ennek eredménye, hogy szezonban szinte egymás sarkára lépnek a jótékonysági akciók résztvevői.

– Egyértelmű a felpörgés – mondja Papp Ferenc, aki több sportcélú futóverseny lebonyolítójaként, de például a karitatív Mikulás futás szervezőjeként is érintett. – Pár éve vadászni kellett a weboldalakat, hogy versenylehetőségeket találjunk, most meg azt kell megtervezni, mit hagyunk ki – folytatja a sportember, aki szerint túl gyors ütemben szaporodnak a jótékonysági futóakciók. Bár ezek jók lehetnek arra, hogy a kezdőkkel megismertessék a tömeges mozgás és a versenyzés valóban egyedi élményét, nemsokára túltelítődik a kínálat, és a mozgósítható emberek ráunnak a dömpingre.

A Fuss a rákgyógyításért akciót szervező Dunántúli Postás SE elnöke is hasonlóan vélekedik. Pesti László szerint már fontolóra is vették, hogyan újítják meg a 2009-ben elindított karitatív futónapot. Nem akarják ugyanis, hogy ellaposodjon és ezzel elvesszen a bőséges kínálatban az általuk képviselt, már mintegy 17 millió forintnyi adományt összegyűjtő kezdeményezés.

Mozgás, sportszerek, gyógyítás

Néhány példa: A Fuss a rákgyógyításért 8. alkalommal zajlott múlt szombaton, az 1840 regisztráció és a tombola bevételéből összesen mintegy 2 millióval támogatják a Nőgyógyászati Daganatos Betegekért alapítványt.
16-án jön a II. Együtt Gyermekeinkért Szentlőrinc–Királyegyháza futóverseny, a két település iskoláinak sporteszköz-vásárlása javára.
Másnap Egészség Futás lesz Pécsen, az Uránvárosi Sport- és Egészségnap részeként az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Alapítványt erősítik.
25-én pedig a Zrínyi 1566 Jótékonysági Futóverseny zajlik Szigetváron, itt egy futópálya építésére adakoznak az indulók.

Örökbefogadható kilométerek

A nem karitatív futóversenyeken is megjelenik az adománygyűjtő elem. Számos világverseny, köztük például a Londoni maraton a sokszoros túljelentkezést (mintegy 120 ezren indulnának 20 ezer helyen) úgy szűri, hogy jótékony szervezeteknek adnak ki kvótákat, akik megversenyeztetik a pályázókat az indulásért. A jelentkezők adományokat gyűjtve kampányolnak, így futhatnak és segíthetnek is egyszerre. Hasonló „gyűjtőfutás” lesz egy szlovéniai verseny a pécsi Élmény Tár Tanoda csapata számára, akik a hátrányos helyzetű gyerekeket segítő küldetésükhöz gyűjtenek az örökbe fogadható kilométerekkel.

Parkban kocogni, pályán körözni

A futás divattá válása más területeken is érzékelhető. Amellett, hogy a városokban mind több kocogóval találkozni, számos helyszín is akad, ahová tömegesen járnak mozogni. Ilyen a kiépített futóösvénnyel teljes Mandulás a pécsi Mecsek-oldalban, vagy a Malomvölgyi tavat megkerülő útvonal. Egyre népszerűbb a tüskésréti szabadidőpark tava körül kiépített, rugalmas borítású futópálya is, itt további fejlesztés is várható. Komlón az arborétumban nyár elején avattak faaprítékkal borított futópályát, de egy gumiborítású futókör is elkészül idén – ilyet remélnek megvalósítani Szigetváron is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!