Közélet

2009.03.24. 13:47

Jobban jár a kistérségi iskola

Kistérségi fenntartás alá kerül szeptembertől több iskola, óvoda és bölcsőde megyeszerte. A változtatással mindenütt az a cél, hogy az intézmények magasabb állami támogatáshoz jussanak.

Wald Kata

Az oktatási intézmények fenntartóinak március 31-ig kell dönteniük arról, ha a működtetés mikéntjén változtatni akarnak. A siklósi kistérségben például határozniuk kell az iskolákat, óvodákat működtető önkormányzatoknak, hogy kistérségi fenntartásba adják-e intézményeiket. A váltás azonban feltételekhez kötött: csak azokat vennék át, amelyek a társulási tanács által meghatározott követelményrendszernek megfelelnek. A jelenlegi fenntartó önkormányzatoknak többek között vállalniuk kell, hogy továbbra is hozzájárulnak az átadott intézmény működtetésének költségeihez.

Ha ennek nem tesznek eleget, a társulás inkasszóval vonná le a pénzt a település számlájáról. A kistérségnek való átadás előtt továbbá kötelező egy komplex gazdasági, szakmai és pénzügyi átvilágítás, és ha a gazdaságosabb működtetés érdekében megszorítás szükséges, azt még a mostani fenntartóknak kell megtenniük. A villányi oktatási intézményeket például jó eséllyel átadják, és így a kiegészítő normatívákkal már 30-40 millió forinttal több pénzből gazdálkodhatnának a következő tanévben.

A pécsi kistérségi társulás Szalánta és Pellérd központokkal venné át több iskola és óvoda fenntartását szeptembertől – ezek így összesen 56 millió forinttal több bevétellel számolhatnak. A szalántainak lenne tagintézménye a bogádi és az egerági általános iskola, valamint Romonya és Nagykozár óvodái is csatlakoznának. A pellérdi központnak Görcsönyben és Gyódon maradnának a tagiskolái. Elbocsátásokat nem terveznek, a gyerekek is ugyanoda járnának mint idáig. A változás eredményeként viszont mindenütt lenne minden tárgyból szaktanár – ők ugyanis utaznának az intézmények között.

Sásdon júliustól a város iskolája, óvodája, zeneiskolája, művelődési központja és könyvtára egy összevont intézményként működik tovább, amit szeptembertől kistérségi fenntartásba adnának. Mint azt Székely Szilárd, a társulás elnöke kiemelte: 11 millió forinttal kapna többet így az általános iskola, amiből az iskolaotthonos oktatást bővítenék, és bevezetnék az angol- és informatika- képzést. A társulás önkormányzatai közül tegnap utolsóként Szággyal is sikerült megállapodniuk. Az alapító okirat módosításához ugyanis valamennyi tag hozzájárulása szükséges.

Szigetváron a már kistérségi fenntartású iskolák és óvodák mellé szeptembertől a szigetvári középiskola, a bölcsőde, valamint Kétújfalu, Nagypeterd, Szentdénes és Rózsafa oktatási intézményei is csatlakoznának. Ha a tervre a héten rábólint a társulási tanács, intézményenként mintegy 10 millió forinttal több bevétellel számolnak, a középiskola pedig közel 50 millió forinttal magasabb állami normatívát kaphat.

Van, ahol ebben az évben nem lesznek változások

Szentlőrincen tavaly óta a kistérségi társulás működteti a város hat intézményegységből álló, összevont oktatási-nevelési intézményét, illetve négy másik település óvodáját és iskoláját. Így mintegy 27 millió forint többlettámogatáshoz jutottak, illetve pályázhattak egy egymilliárd forintos fejlesztési forrásra – a pénz folyósításához már csak a jogerős építési engedélyek megszerzése van hátra. Pécsváradon szintén kistérségi fenntartásban működnek a város és a környékbeli oktatási intézmények, csakúgy mint Sellye esetében. Mohácson és Komlón viszont egyelőre nem tervezik a kistérségek az iskolák és óvodák átvételét. Intézményi integrációk voltak és lesznek is, ám ezek működtetői az önkormányzatok maradnak – a következő tanévben legalábbis még biztosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!