Közélet

2008.10.31. 15:59

Jogerősen elítélték Wekler Ferencet

Jogerős ítélet született Wekler Ferenc, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (DDRFT) korábbi elnöke ellen, mert megsértette jó hírnevemet és személyiségi jogaimat – jelentette be Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere sajtótájékoztatón.

Forrás: teol.hu

A volt elnöknek két újságban (Tolnai Népújság és Népszabadság) közleményt kell megjelentetnie, valamint 500 ezer forint nem vagyoni kártérítést kell fizetnie -írja a teol.hu.

Szabó Loránd elmondta, hogy az ügy 2007-ig nyúlik vissza, amikor ő még a DDRFT-ben a pénzügyminisztert képviselte. Jelenleg is és akkor is tagja volt a Dél-dunántúli Regionális Innovációs és Gazdaságfejlesztési Bizottságnak. A bizottság szakmailag megalapozatlannak tartott egy pécsváradi szennyvíztisztítási programot, így a benyújtott pályázat nem nyerte el a szükséges pontszámot ahhoz, hogy a tanács dönthessen róla.

– Bizottságunk ekkor még nem tudta, hogy a pályázatnak bármi köze van Wekler hozzátartozóihoz – folytatta Szabó Loránd. – A pályázat, a szakmai támogatásunk nélkül valamilyen úton-módon mégis támogatást kapott. A bizottság elnökeként másfél évvel később kénytelen voltam a tanács elé tárni a bizottság egyhangú döntését, miszerint a pályázat ügyében – érthető okból – nem végeztük el a felülvizsgálatot. Ezt követően indult meg egy személyeskedő vitalavina.

Wekler Ferenc egy rádióriportban 2007. július 4-én, azt nyilatkozta, hogy úgy tűnik, valakinek a tyúkszemére lépett, mikor ingatlanpanamákra hívta fel a figyelmet. Majd a riporter kérdésére megnevezte a dombóvári polgármestert: őt érzékenyen érintette mindez. Szabó Loránd telefonos kérésére nem kert bocsánatot, így a polgármester beperelte.

A bírósági indoklás szerint a nyilatkozat után a polgármester szerepvállalása közbeszéd témája volt, és magyarázkodnia kellett az őt támogató politikai pártok és szervezetek előtt. Emellett Dombóváron az a közvélekedés alakult ki, hogy az elhangzottak nem vetnek jó fényt sem rá, sem pedig a városra. Szabó Loránd elmondása szerint részben emiatt úgy döntött, lemond DDRFT tagságáról, mert nem képes és nem hajlandó Wekler Ferenccel együtt dolgozni. 2007 szeptembere óta nem tagja a tanácsnak. A bírósági ítélet után az ügyet lezártnak tekinti. Wekler Ferenc megkeresésünkre elmondta, hogy Franciaországban tartózkodik, és jelenleg nem kíván nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!