Közélet

2016.11.15. 19:17

Jövő nyárra elkészül a Pátria Hotel átalakítása

Jövő év őszén nyithat meg újra a volt pécsi Pátria Hotel, szálláshelyként ugyan, de már nem hagyományos hotelként, hanem magas minőségű diákszállóként. A tulajdonos egy hazai ingatlanbefektetési alap.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Már a nyár végén meg kellett volna nyílnia az újjáépített volt pécsi Pátria Hotelnek egyetemi forrásaink szerint, ám ez végül nem jött össze. Olyannyira nem, hogy egyelőre még mindig nem indult el a tényleges átépítés, miközben a cél most már az, hogy a jövő őszre elkészüljön a beruházás, abból ugyanis korszerű, a külföldi diákok igényeit kielégítő diákszállót szeretnének építeni információink szerint.

A tervezett nyitásnak ráadásul különös aktualitást adhat az, hogy a pécsi egyetemen folyamatosan növelni szeretnék a fizetős képzéseken tanuló külföldi hallgatók számát, s hogy 2017. szeptember 1-jén ünnepeljük majd az egyik első európai, s egyben az első magyarországi, Pécsett alapított egyetem megalakításának 650. évfordulóját, amelyre a Pécsi Tudományegyetem kiemelt rendezvénysorozattal készül.

Lapunk úgy tudja, hogy a volt Pátria Hotelből nem csupán egy emelt szintű kollégiumot szeretnének alakítani az itt tanuló külföldi hallgatókra alapozva, hanem egy csomó egyéb kiegészítő szolgáltatást is szeretnének a házon belül, egyebek mellett éttermet, fitnesztermet, mosodát, és kávézót.

Megkerestük a Diófa Alapkezelő Zrt.-t, mert azt hallottuk, ők foglalkoznak majd az ingatlan fejlesztésével. Azt írták megkeresésünkre, hogy a Hotel Pátria ingatlanát a Diófa Alapkezelő kezelésében álló Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap vásárolta meg idén májusban.

Elmondták azt is, hogy a tulajdonos továbbra is elkötelezett a tervezett funkció megvalósításában, ugyanakkor sokkal megfontoltabban kívánnak eljárni ebben a kérdésben a korábbiaknál. Közölték azt is, hogy jelenleg más hasonló – részben külföldi – intézmények működési modelljét tanulmányozzák, s ezzel párhuzamosan zajlik a tervek véglegesítése, valamint, hogy a reményeik szerint jövő augusztusra befejeződhet a beruházás, és 2017 őszétől a hallgatók már birtokba vehetik a minden igényt kielégítő létesítményt.

Szakítottak a pécsi kötődésű bérlővel

Lapunk úgy tudja, hogy a volt pécsi Pátria Hotel (azt megelőzően Pannónia Hotel) korábbi tulajdonosa, a pécsi Hotel Palatínust, és a továbbra sem működő egykori Nádor szállodát is birtokló Danubius Hotels Zrt. az év elején adta el a korábban hosszú ideig árult, s évek óta nem működő Pátria épületét.

Egy faktoráló cég vette azt meg, s tőlük jutott végül áprilisban a Diófa Alapkezelő Zrt. kezelésében lévő Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alaphoz.

Mint megírtuk, a Pátriáért a Danubius korábban másfél milliárdot, majd több mint 800 millió forintot kért, s volt olyan pécsi vállalkozó, aki 500 milliós vételáron akart hozzájutni az épülethez, tudtunkkal hasonló tervekkel – ám nem az övé lett. A Diófa Alapkezelő az FHB Jelzálogbank Nyrt. tulajdonában áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!