Közélet

2009.02.25. 06:30

Júliustól a szomszéd fizetheti a vízdíjat

Szerződést bont júliustól a hatvan napon túli tartozást felhalmozó társasházi lakókkal a Pécsi Vízmű – azt követően az adósok számlát nem kapnak, fogyasztásukat a lakóközösség fizeti. A kormányrendelet által megengedett intézkedés alkalmazása ellen tiltakoznak az érdekképviseletek.

Wald Kata

Júliustól harmincnapos türelmi időt követően szerződést bont a Pécsi Vízmű azokkal a társasházi lakókkal, akik hatvan napon túli tartozást halmoztak fel. Így a nem fizetők július utáni vízfogyasztását a lakóközösség fizeti – a nyilvántartásból törölt lakók fogyasztása ugyanis különbözetként kimutatható az egész ház vízfelhasználását számláló bekötési mérő által mutatott értékből. Erre az eljárásra kormányrendelet ad lehetőséget, mivel a számlázás és az elszámolás alapja a bekötési mérő. A lakásokban lévő mellékmérőket csak költségmegosztóként fogadja el a szolgáltató, azok szabványos beszerelése ugyanis – főként a régebbi társasházakban – nem megoldható, ezért nem is mérnek tökéletes pontossággal.

A szerződésbontás előtt felhalmozott tartozásokat azonban nem terheli a házra a vízmű, azt továbbra is az adóstól próbálják meg behajtani. A számla rendezésére egyébként a szolgáltatás korlátozásával is próbálnák ösztönözni az érintetteket – ehhez azonban a cég szakembereinek be kellene jutniuk a lakásba, ám az esetek zömében az ajtók zárva maradnak.

– A vízmű üzletszabályzatában már évek óta szereplő, ám mindeddig nem alkalmazott intézkedés bevezetése elengedhetetlenné vált, hiszen a tavaly év végi adatok szerint 3400 pécsi társasházi lakásnak van hatvan napon túli, összesen több mint 37 millió forint tartozása – mondta Kisbáró Edina, a Pécsi Vízmű Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Az érdekképviseletek tiltakoznak: mint mondják, olyan ellentéteket szülhet a házon belül az intézkedés, amelynek következményei beláthatatlanok.
– Senkitől nem várható el, hogy szomszédja számláit kifizesse – hangsúlyozta Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének baranyai elnöke. A kormányrendelet módosítása az egyetlen megoldás: az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület – tudtuk meg Horváth Lászlónétól, a baranyai elnöktől – kezdeményezi a jogszabály felülvizsgálatát.

Részletfizetési lehetőség, szociális támogatás, jelzálog a tartozó lakására

– A Pécsi Vízmű mindent megtesz azért, hogy ne kerüljön sor a szerződések felmondására – hangsúlyozta Kisbáró Edina. – Az adósság rendezésére van például részletfizetési lehetőség.

Hogy a szerződésbontást megelőzzék, fórumra hívták a fogyasztók képviselőit, az adósságról pedig többször értesítik a nem fizető fogyasztót és a közös képviselőt egyaránt. Tavaly egy ötven-millió forintos szociális díjtámogatási rendszert hozott létre a társaság: a hátrányos helyzetű fogyasztók adósságának a felét indokolt esetben elengedik. A fél-éves moratórium a társasházaknak is ad időt a felkészülésre: szervezeti és működési szabályzatukban például kiköthetik, hogy a közösség által az adós helyett kifizetett vízdíjakat jelzálogként ráterhelik az illető lakására.

Komlón bosszankodnak

Komlón a jogszabály adta lehetőség következtében azokkal is sorra szerződést bont a szolgáltató, akiknél esedékes lett volna, mégsem hitelesítették vízmérőjüket. Ahhoz már-már hozzászoktak a lakók, hogy azoknak a vízfogyasztását is ők fizetik, akik nem rendezték adósságaikat – a Pécsett júliustól életbe lépő szigorítást ugyanis a Komló-Víz Kft. már évek óta alkalmazza. Az azonban már a legtöbb közös képviselőnél kiverte a biztosítékot, hogy azoknak a számláit is a háznak kell fizetnie a jövőben, akik nem hajlandók mérőiket hitelesíteni. Budaházy György, az Ifjúsági Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke a helyzetet vázolva elmondta, van például olyan kétszobás lakás, ahol tizenhárman élnek. Eddig 240 ezer forinttal tartoznak a lakóközösségnek – ennek egy részét a vízdíj teszi ki. Jelzálogot jegyeztettek be az ingatlanra, pénzt azonban ettől az intézkedéstől még nem lát a ház. A hitelesítéssel kapcsolatban az elnök elmondta, vannak, akik azt állítják, hogy a szolgáltatótól nem kaptak értesítést, ezért nem tudtak kötelezettségükről. A napokban egyébként egy utolsó felszólítást küldött a mintegy száz érintett fogyasztónak a társaság: ha napokon belül hitelesítik az órát, nem bontanak szerződést.

Hogy a szerződésbontást megelőzzék, fórumra hívták a fogyasztók képviselőit, az adósságról pedig többször értesítik a nem fizető fogyasztót és a közös képviselőt egyaránt. Tavaly egy ötven-millió forintos szociális díjtámogatási rendszert hozott létre a társaság: a hátrányos helyzetű fogyasztók adósságának a felét indokolt esetben elengedik. A fél-éves moratórium a társasházaknak is ad időt a felkészülésre: szervezeti és működési szabályzatukban például kiköthetik, hogy a közösség által az adós helyett kifizetett vízdíjakat jelzálogként ráterhelik az illető lakására. Komlón bosszankodnak Komlón a jogszabály adta lehetőség következtében azokkal is sorra szerződést bont a szolgáltató, akiknél esedékes lett volna, mégsem hitelesítették vízmérőjüket. Ahhoz már-már hozzászoktak a lakók, hogy azoknak a vízfogyasztását is ők fizetik, akik nem rendezték adósságaikat – a Pécsett júliustól életbe lépő szigorítást ugyanis a Komló-Víz Kft. már évek óta alkalmazza. Az azonban már a legtöbb közös képviselőnél kiverte a biztosítékot, hogy azoknak a számláit is a háznak kell fizetnie a jövőben, akik nem hajlandók mérőiket hitelesíteni. Budaházy György, az Ifjúsági Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke a helyzetet vázolva elmondta, van például olyan kétszobás lakás, ahol tizenhárman élnek. Eddig 240 ezer forinttal tartoznak a lakóközösségnek – ennek egy részét a vízdíj teszi ki. Jelzálogot jegyeztettek be az ingatlanra, pénzt azonban ettől az intézkedéstől még nem lát a ház. A hitelesítéssel kapcsolatban az elnök elmondta, vannak, akik azt állítják, hogy a szolgáltatótól nem kaptak értesítést, ezért nem tudtak kötelezettségükről. A napokban egyébként egy utolsó felszólítást küldött a mintegy száz érintett fogyasztónak a társaság: ha napokon belül hitelesítik az órát, nem bontanak szerződést. -->

Címkék#Nagy Emil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!