Közélet

2015.09.22. 11:28

Kalandozások Orfűn és környékén – Őszi programok a Mecsextrém Parkban

Színpompás erdők, lenyűgöző látvány, a világ zajától távol eső hangulatos erdei szálláshelyek, különleges élményeket tartogató programok – mindezek várják a természet szerelmeseit a mecseki és zselici erdőkben.

BAMA

Különleges atmoszférát teremt az ősz az erdőben. Még minden erőtől duzzadó, de már be-belopakodik az elmúlás érzése, ahogy ledobják magukról színes levélruhájukat a fák, ahogy halványodnak a virágszirmok, amiképp egyre fogynak az érett gyümölcsök a fákról, bokrokról. De még szívesen sétálunk a verőfényes napsugárban, hogy magunkba gyűjtsük télire az éltető fényt, beszippantsuk az oxigéndús levegőt, ezzel letéve mindennapi rohanó életünk stresszét, nyűgét.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Egész évben kirándulása csábít az orfűi tópart
[/caption]

A Mecsekerdő Zrt. orfűi tóparti faházai csak egyike az erdőgazdaság kényelmes szálláshelyeinek, ahol emlékezetes, élményekkel teli napokat tölthetünk. A három romantikus faház az Orfűi-tó (Kis-tó) partján egyedüli szálláshelyként várja lakóit. A nagy, bekerített udvar – amelyen játszótér is van a gyerekek számára – különlegessége, hogy közvetlenül határos a parttal, tehát nem kell messze menni ahhoz, hogy horgászhassunk. A hely romantikáját tovább növeli a fákkal benőtt terület és az erdő közelsége. Az apartmanházakat a közelmúltban fatüzelésű kályhákkal szerelték fel, így a téli hideg beálltáig használhatók. Nem jelenthet problémát a kifogott hal elkészítése sem, hiszen jól felszerelt konyha és kültéri tűzrakó hely várja az ügyes szakácsokat a kétszintes faházakban.

Érdemes megismerni a környéket: a házaktól ötven méterre található az orfűi Malom Múzeum, ahol működő malom és izgalmas kiállítás várja a látogatókat. Gyalog vagy kerékpárral érdemes ellátogatni a szomszédos Pécsi-tóhoz is, ahol számtalan programlehetőséget találunk.

Alig húsz kilométer az ország egyik legnagyobb erdei kalandparkja, a pécsi Mecsextrém Park, amely ősszel is számos lehetőséggel várja a kalandorokat, a szállóvendégeknek kedvezményes belépővel. Szeptember 30-ára az év utolsó előtti éjszakai bobozását hirdették meg, vasárnaponként MEX-kvízjátékra nevezhetnek a gyerekek, de az egész őszi iskolai szünet alatt is nyitva tart a park – szezonzáró akciót hirdetve. Október 31-én idén utoljára csúszhatunk éjszaka a bobon a Halloween-esten, amikor is tábortűz, varázslatos itókák kóstolása és parázsugrás is szerepel a programban.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Mecsextrém legnépszerűbb játéka: az erdei bob
[/caption]

Fedezd fel az erdőt az erdészekkel! Erdők Hete programok

Szeptember 28. és október 4-e között zajlik országszerte a XIX. Erdők Hete rendezvénysorozat, amihez hagyományosan a Mecsekerdő Zrt. is csatlakozott. A Kikerics Erdészeti Erdei Iskola október 2–3-án kisvasutazással egybekötött játékos természetismereti tudáspróbát, kézműves- foglalkozást kínál, október 4-én, szombaton pedig – szintén kisvasúton való utazással – nyílt túrát szervez a Zselici Természetbarát Klub a környék megismerésére. Almamellék – Sasrét – Németlukafa – Szabás – Kis­ibafa – Ibafai földvár – Ibafa – Almamellék az útvonal, találkozó 8.30-kor Almamelléken, a kisvasút végállomásán, a túra különlegessége az ibafai földvár megtekintése.

A Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza pedagógusai október 3-án játékos természetismereti versenyre várnak minden érdeklődőt a vadregényes Sás-völgybe. Rajt 9 és 10.30 között az út elején lévő Sás-völgyi Vendégháznál, cél a Mecsekerdő Zrt. Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza, ahol erdészeti és vadászati kiállítás, valamint egy ropogós langalló várja a beérkező versenyzőket. A vetélkedőre 3-6 fős családi csapatok és baráti társaságok, 4 fős alsó tagozatos csapatok, valamint 4 fős felső tagozatos csapatok nevezhetnek 2015. szeptember 25-ig.

Részletek: www.mecsekerdo.hu

Újra irány az erdő!

Várak, romok, kastélyok címmel történelmi barangolásra hívják a túrázókat a Kelet-Mecsekbe október 10-én. Az útvonal: Hosszúhetény – Zengő – Mária-kápolna – Püspökszentlászló – Hosszúhetény. Október 23-án kisvasutazással egybekötött dámbarcogástúra indul Bőszénfára, a szarvasfarmra, ahol a túrázók megtekinthetik az állatsimogatót és az agancsgyűjteményt is. Október 27-én teliholdtúra vezet a Zengőre, a Kelet-Mecsek legmagasabb pontjára. Október 31-én Halloween-estre várják az erdőbe a bátrakat a pécsi Mecsextrém Parkba, ahol a program: éjszakai sötétségben jelmezes bobon száguldás a misztikus erdőben, ahol a vérnyúl is tanyázik. Tábortűz, varázslatos itókák kóstolása, parázsugrás 18 és 21 óra között. Ugyanezen a napon a megye másik végében Halloween-járat – éjszakai szellemvasút indul Almamellékről, hiszen „rémes és veszélyes” túra várja a bátrakat Sasréten, az éjszakai erdőben. Utazás szellemkisvasúton, főzetek és kotyvalékok kóstolása a Sasrét Vendégházban. A túraprogramokra előzetes jelentkezés szükséges.

Az összeállítás megjelenését a Mecsekerdő Zrt. támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!