Közélet

2012.06.14. 18:11

Kálvária sétány: ajándék a városnak

A város egyik legszebb részét, a Kálvária-dombot „adta vissza” felújítva Páva Zsoltnak, Pécs polgármesterének és a városlakóknak Szarkándi János, a Duna-Dráva Cement Kft. elnök-vezérigazgatója.

BAMA

A csütörtökön megrendezett ünnepségen a jelképesen, zöld szalaggal becsomagolt ajándékot Páva Zsolt és Szarkándi János közösen bontotta ki, ezzel ismét látogatható lett a Kálvária-domb. Az újonnan kialakított sétányt és kilátóteraszt Udvardy György pécsi megyés püspök áldotta meg.

– A Duna-Dráva Cement Kft. ajándékot ad a pécsieknek, a Kálvária–dombot, amelyet a hely természeti és városképi értékeihez méltóan ismét birtokukba vehetnek a város lakói. Miért a fontos ez cégünknek? A természet sokszínűségének megőrzése a Duna-Dráva Cement Kft. számára mindig is fontos értéket képviselt. A Kálvária-domb megújítása azért is bír különös jelentőséggel, mert a 2010-es évet a biológiai sokszínűség, a 2011-es esztendőt pedig az erdők évének nyilvánította az ENSZ és ez a program ezekkel az elvekkel összhangban valósult meg. A DDC szoros kapcsolatot tart fenn a régió településeivel, az önkormányzatokkal és a civil szervezetekkel, ezzel összhangban számos kezdeményezést indított el, illetve segített, amelyek célja a helyi közösségek életének támogatása volt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A város egyik legszebb részét, a Kálvária-dombot „adták vissza” felújítva a városlakóknak.
[/caption]

Természetes, hogy minden erőnkkel hozzájárulunk a megyeszékhely megszépítéséhez és megújításához, a természeti környezet megőrzéséhez. – mondta el Szarkándi János, hozzátéve, a felújítási munkák során sikerült megőrizni a hely jellegét és szellemiségét, a projekt során kialakított minimális épített környezetnél a TioCem elnevezésű új cementtípust alkalmazták a szakemberek. Ezt a környezettudatos új technológiát a pécsi Kálvária-dombon alkalmazta az országban elsőként a Duna-Dráva Cement Kft. a sétány elemeinél és a szintén betonból épített köztéri bútorok esetében is.

– Remélem, az ide látogatók ismét felfedezik a hely szellemiségét és rendszeresen kilátogatnak majd erre a minden szempontból látványos helyre – mondta az elnök-vezérigazgató.

Páva Zsolt, polgármester örömmel vette át a sétány kapujának kulcsát.

– A Kálvária-domb fontos pontja, szinte jelképe a városnak, hiszen a legkorábbi ábrázolásokon is feltűnik, ugyanakkor erről a kiemelkedő pontról jól belátható a város és környezete. Fontos az itt élők számára a védett növények és szakrális jellege miatt is, elődeink ide építették meg a kálváriát a stációkkal, ez a terület a pécsiek egyik büszkesége. Sajnos a domb környezetére nem mindig fordított a város megfelelő figyelmet, azonban évtizedekkel ezelőtt a belvárosi plébánia kezdeményezésére rendbe tették a stációkat, ma pedig eljutottunk oda, hogy a teljes része bejárható, ezzel újabb, nagyszerű helyszínnel gazdagodott a város. Remélem, hosszú évtizedekig megőrizzük ezt az értéket – mondta Páva Zsolt.

– Nagy öröm számomra, hogy egy újabb értékes alkotással gyarapodott a város, egy olyan hellyel, amely az emberi lélek lényegéről, a boldogságkeresésről beszél nekünk. Egy örök érvényű tanítás jelenik meg a terasz kövébe vésve, amelyet hosszabb ideig kell olvasgatnunk, hogy megértsük, hasson ránk. Remélem, a turisták és a városlakók, akik ide feljönnek, nem csak a tájban a gyönyörködnek majd, hanem magukban, amikor ezeket a sorokat olvassák – hangsúlyozta a megyés püspök.

Az ünnepség végén emlékplakettet vehettek át a sétány és a terasz megvalósításában közreműködők.

A teljes egészében a Duna-Dráva Cement Kft. által finanszírozott, 35 millió forintos beruházás eredményeként megújult az  elhanyagolt, különleges természeti kincsekben gazdag terület, valamint elkészült a sétány és kilátóterasz. A város szívében található, évtizedek óta elhagyatott természetvédelmi terület felújítását a vállalat saját forrásaiból finanszírozta, közpénz bevonása nélkül. A beruházás során a terület őshonos növényzetének helyreállítása, életterének visszaállítása volt a legfontosabb szempont,  valamint egy olyan sétaútvonal kialakítása, amely a védendő zöldfelületet nem érinti, de betekintést ad e gyönyörű területre.

Tavaly augusztus 25-én, a pécsi önkormányzattal megerősített szerződéssel összhangban, a beremendi cementgyárat is működtető Duna-Dráva Cement Kft. megkezdte a munkálatokat, a belvárosban, az évek óta elhanyagolt Kálvária-dombon.

A természetvédelmi terület megújítása a zöld-munkálatokkal indult, amelynek során végig szem előtt tartották a szakemberek a botanikai, környezetvédelmi szempontokat. A munkálatok idén március 19-én a következő szakaszukhoz érkeztek és a munkaterületet a kivitelezők vették birtokba. A statikai felmérést követően, a domb környezetét a bejárástól megkímélve, a gépi munkálatokat minimálisra csökkentve, daruval emelték be a felvonulási területre az előzetesen elfogadott terveknek megfelelően legyártott betonelemeket, amelyekből a lépcsőket, a padokat és kilátóteraszt alakították ki.

A TioCem  technológiáról:

A kipufogógázokból keletkező légszennyező anyagok (mint a nitrogénoxid - NOX) a városi és az épített környezet egyik legnagyobb problémáját jelentik. Egészségre veszélyesek, növelik a légúti fertőzések kockázatát és a légutak működését is korlátozzák. A TioCem speciális összetevői, napfény hatására ún. fotokatalitikus reakcióba lépnek a levegőben található szennyező anyagokkal és megkötik azokat. A TioCem számos területen, például beton járdaszegélyek, tetőcserepek, járdakövek, útburkolatok, zajvédő falelemek, homlokzati elemek, biztonsági korlátok, alagút béléselemek késztéséhez is használható tiszta és megbízható környezeti megoldást biztosítva, XXI. századi technológiával.

A Duna-Dráva Cement Kft-ről:

A Duna-Dráva Cement Kft. az elmúlt években is fejlesztéseket valósított meg gyáraiban és számos kezdeményezést indított el, illetve segített, amelyek célja, az építőipari piacon jelentkező recesszió ellenére, a helyi közösségek életének támogatása. 2009-ben adták át a DDC beremendi gyárának, több mint 15 milliárd forintos fejlesztéssel modernizált kemencevonalát. A társaság 2010-ben Beremenden és környékén is elindította, Vácott már sikerrel működő ösztöndíj-programját, 2011 szeptemberében pedig Beremend és Vác vonzáskörzetében hirdette meg a DDC Zöld Megoldás-pályázatot, amellyel helyi környezetvédelmi programokhoz kíván támogatást nyújtani.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!