Közélet

2012.05.14. 16:52

Kapszulás védőoltásokat kapnak az árnyat adó fák

Minden korábbinál nagyobb figyelem irányul idén a megyeszékhely közterületi fáinak gondozására és védelmére.

K. E. (Dunántúli Napló)

A Biokom Kft. a hagyományos eljárások mellett idén új módszert is bevet az árnyat adó fák védelmében. Ez nem más, mint az endoterápiás kezelés. Az eljárás lényege, hogy növényvédő szerrel teli kapszulákat fúrnak bele a növények törzsébe, így a fák saját keringése viszi fel a hatóanyagot a lombkoronájukba. A módszer nagy előnye a permetezéshez képest, hogy a szakértő munka során a hatóanyag a fa minden részébe valóban eljut, míg a permetezés esetén legtöbb esetben csak ott hat, ahová a permetszer kerül. Az injektálásos megoldás során nem kerül permetszer a levegőbe, így mindenképpen sokkal környezetbarátabb ez a technológia, emellett bármikor elvégezhető az eljárás, mert csendes. 

Hátránya az, hogy drágább, emiatt idén csak tesztjelleggel veszi igénybe ezt a kezelési módot a városüzemeltetési cég, és a tapasztalatoktól teszik függővé az alkalmazását. Az elmúlt napokban Pécsett a Barbakán várárokban, a Klimó György és a Kodály Zoltán utcákban hajtottak végre favédő injektálásokat a szakemberek. A cég a közterületi fák állapotát óvja, a privát telkeken álló növények védelmét az ingatlantulajdonosok rendelhetik meg.

K. E. (Dunántúli Napló) -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!