Közélet

2010.10.08. 18:46

Kaput nyitott a Nagy Kiállítótér

Bár a kiemelt EKF-beruházás kicsit visszafogottabb lett az eredeti méreteknél, azért korszerű és impozáns az építmény.

Mészáros B. Endre (DN)

A Baranya Megyei Közgyűlés díszterme mellett új életre kelt a Modern Magyar Képtár, az udvar harmadát csillogó üveg és fém épülettömb foglalja el, több mint 800 négyzetméterrel kibővült a régi ház, odabent, az első emeleten pedig pénteken már megnyílt az első kiállítás.

– Az elmúlt hatvan év kiemelkedő török képzőművészeti alkotásai mind helyet kaptak itt, Nahit Kabakci világhírű gyűjteményének legszebb darabjaiból több mint félszázat láthatnak az újjászületett épület 400 négyzetméteres időszakos bemutatóterében – tudtuk meg a nyitókiállítás főszervezőjétől, Sárkány József művészettörténésztől. Hozzátéve, a Modern Képtár állandó gyűjteménye is visszakerül majd a legkorszerűbb múzeumi klímával, páratartalom-szabályozókkal, gépészeti extrákkal felszerelt helyiségekbe.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Török tárlat indítja, de a Nyolcak bemutatója lesz a hivatalos kezdet
[/caption]

Azt viszont már Egry Dórától, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft. fejlesztési igazgatójától tudtuk meg, hogy előbb jön a Cézanne és Matisse bűvöletében – A Nyolcak című bemutató, mely november 12-én nyitja meg hivatalosan az újjávarázsolt teljes komplexumot.

Kiderült az is, hogy a továbbiakban a Baranya Megyei Múzeumigazgatóság a mostani török bemutatóhoz hasonlót bármikor, a Nyolcak szintű nagy kiállítást viszont csak úgy tud itt összehozni, ha a Modern Képtár állandó tárlatát átmeneti időre leköltözteti az ugyancsak felújított és kibővített raktárrészbe, ám ez több tízmilliós pluszköltséget jelent.

Összegezve: eredetileg a szabadtéri színpad helyére épült volna egy 3,5 ezer négyzetméteres kiállítótér 3,5 milliárd forintért, ehelyett fele ennyi pénzért felújítottak több Káptalan utcai múzeumot, és korszerűsödött, mintegy félezer négyzetméternyi hasznos térrel bővült a Papnövelde utcai Modern Képtár. Ugyanakkor egy „Pécsi Galériát” is felhúztak a Zsolnay Negyedben, mely újabb másfélezer négyzetméternyi hasznos kiállítási területet jelent, igaz, ez a város kezelésében van.

Tavaszból ősz lett

A Káptalan utcai felújításoknak és a Papnövelde utcai Nagy Kiállítótér átadásának 2010. április 15. volt a határideje. Geotermikus fűtéssel tervezték meg az épületet, ám a fúrások vízhiányt jeleztek, emiatt távfűtésre kellett átállni, ami július 15-re módosította a gépészeti beüzemelés időpontját. A műszaki átvétel augusztus 12-én zárult le, a használatbavételi engedély pedig szeptember közepére született meg, ezért az október 8-i nyitás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!