Közélet

2011.08.21. 20:58

Kártalanítás az EKF-építkezések miatt: tízmilliókat fizethet Pécs

Peren kívüli egyezségre készül Pécs azokkal a cégekkel és vállalkozókkal, akiknek bevételkiesést okoztak az EKF-építkezések miatti lezárások és egyéb akadályok.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Harminchat olyan cég és vállalkozó kaphat még az idén összesen 34 milliós kártalanítást a pécsi önkormányzattól, akik a 2010-es pécsi EKF-programhoz kapcsolódó felújítási, átépítési munkák miatt időlegesen be kellett, hogy zárják üzletüket, vagy a megközelíthetőség csorbulása miatt szenvedtek el bevételkiesést. Lezárult ugyanis az a vizsgálat, és elkészült az a szakértői jelentés, amelyek azt voltak hivatottak kideríteni, hogy mely cégek lehettek a fenti szempontok szerint érintettek, s számukra mekkora összeg járhat kártalanításként.

Az erről szóló előterjesztésről szerdán tárgyalhat a város pénzügyi és gazdasági bizottsága, amelynek jóváhagyása is szükséges a megítélt, és a vállalkozók által elfogadott pénzek kifizetéséhez.

A megkeresettek közül két kivételtől (nekik 11 millió járhat) eltekintve mindenki igent mondott a felkínált összegre. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 122 vállalkozó és cég nyújtott be kártalanítási igényt, és az eredetileg összesen igényelt összeg meghaladta a 123 millió forintot, így számítani lehet arra, hogy egyesek polgári peres eljárásokat is indíthatnak.

Az előterjesztésből kiderül az is, hogy az önkormányzat a kártalanítási igények megalapozottságának vizsgálata során a vállalkozók és a felkért szakértők mellett a Pécs Holdinggal és a Pécs2010 Menedzserközponttal is egyeztetett. Így például a megállapított kártalanítási összegből levonják azt a bérletidíj-kedvezményt, amelyet az adott, üzlethelyiségét a Pécs Holdingtól bérlő vállalkozás kapott korábban. A megítélt összegek legmagasabbika megközelíti az ötmillió forintot, míg a legalacsonyabb alig több mint 30 ezer forint. A város úgy ítélte meg, hogy számára is lényegesen előnyösebb peren kívül rendezni a keletkezett jogvitát mint elhúzódó, költséges perben védekezni.

Megszűnt cégnek nem jár a pénz

A város által felkért szakértő cég részletes jelentése a jogosnak gondolt kártalanításról nem teljesen nyilvános, mivel azt az esetleges perekben a várossal szemben is idejekorán felhasználhatnák. Annyit tudni, hogy közel 45 millió forint kár keletkezését állapították meg. A kártalanításra jogosultak körébe nem tartoznak bele azok, akik a szakértői vizsgálathoz kért és szükséges iratokat nem szolgáltatták ki. Nem kaphatnak pénzt a jogutód nélkül megszűnt cégek sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!