Közélet

2012.02.13. 20:34

Kártalanítás: az EKF-es munkák miatti igények tizedét sem fizetné Pécs

Negyvenöt millió helyett alig nyolc és fél millió forintot fizetne a pécsi önkormányzat azoknak a kereskedőknek, vendéglátósoknak, akiknek az EKF-es építkezések miatt csökkent a forgalmuk.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

„Perelni fogunk, ha a legfrissebb szakértői vélemény ajánlását támogatja az önkormányzat” – mondta el a Dunántúli Naplónak Lendvai Lénárd, a Széchenyi téri Coffein étterem üzemeltetője. Kiderült ugyanis, hogy a 2010-es EKF-programmal kapcsolatos munkálatok miatti tervezett, peren kívüli egyezségre alapuló kártalanítást új alapokra helyezheti az önkormányzat, ami nem lesz kedvező a vállalkozásoknak.

A munkálatok miatt különböző mértékű forgalomkiesést elszenvedett kereskedőkkel, vendéglátókkal, szolgáltatókkal tavaly májusban közölt kártalanítási összegek helyett egy új lista és egy új szakértői vélemény alapján fizetne a város. A korábbi vélemény felülvizsgálatával Szebellédi Istvánt bízták meg, aki már több hasonló, nagy munkára nyert el megbízást Pécsett. Szerinte 45 millió helyett csupán 8,4 millió jár a vállalkozásoknak, összesen tizenhatnak.

A Coffein üzemeltetőinek tavasszal még azt mondták, 4,7 milliót kapnak, és mindezt az önkormányzat által megbízott pécsi könyvvizsgáló cég (Cliens Kft.) szakértői jelentésére hivatkozva közölték. Akkor hozzátették, hogy 2011 végéig fogják kifizetni mindazoknak a kártalanítást, akik a felkínált összeget elfogadták, ám máig senki sem kapott pénzt, pedig rábólintottak a kértnél alacsonyabb összegekre. Most óriási a felháborodás a vállalkozók körében, sokuk szerint kivéreztetik őket. Azok ugyanis eleve nem kapnak kártérítést, akik időközben csődbe mentek – miközben egyes cégeket egy még időben érkező támogatás akár meg is menthetett volna. Úgy tudjuk, egy pertársaság is alakulhat.

A városházán közölték: a pénzügyi bizottság elé kerülő előterjesztésnél többet egyelőre nem mondanak az ügyről. Abban egyebek mellet az olvasható: éppen ez a bizottság gondolta úgy, hogy szükséges a tavaly elkészült szakvélemény felülvéleményezése.

Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a holdingos ingatlanok bérlőinek egy része bérleti díjcsökkentést kapott, egyesek a teljes kért összeget is megkapták. A kártalanítás összes, eredetileg igényelt összege egyébiránt meghaladta a 120 millió forintot, első körben 69 vállalkozó nyújtott be ilyen igényt.

A tavaly tavaszi szakértői jelentés felülvizsgálatát elkészítő Szebellédi István könyvvizsgáló szerint – olvasható az erről szóló városházi előterjesztésben – a vállalkozói kárigények az összegüktől függetlenül aggályosak, mert az elkészült rendezett környezet hosszú távú forgalomélénkítő hatásával nem számolnak.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Babos Attila (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!