Közélet

2012.03.06. 19:06

Kátyúk követték a telet

Itt a tavasz, a természet újjászületik – az utak viszont már kevésbé: öregek, töredezettek, lyukasak. Igaz, dolgoznak rajtuk.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Szlalomozó, káromkodó autósok az utakon. Azok, akik nap mint nap vezetnek, már meg sem lepődnek ezen a látványon, hiszen a hó elolvadt, az úttestet borító gödrök pedig láthatóvá, és ami még fájóbb: érezhetővé váltak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hatalmas lyuk tátong az úton Pécsett, a Siklósi úton, a központi temető déli kapujával szemben – szükség volna az út kijavítására (fotó: Laufer L.)
[/caption]

Bár a meteorológusok szerint a télnek vége, a tartós eredményt hozó kátyúzásra még várni kell, hiszen egyelőre csak hidegaszfalttal tudják javítani a közutakat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től megtudtuk, a téli időszakban keletkező kátyúk ideiglenes jellegű, hideg aszfaltkeverékkel történő javítását folyamatosan végzi a társaság. A kátyúk végleges helyreállítását viszont csak az aszfaltkeverő telepek üzembe állását követően, várhatóan március végén tudják megkezdeni. A végrehajtás sorrendjénél ezúttal is az utak szolgáltatási osztályba sorolását, valamint a burkolathibák veszélyességét veszik alapul. A társaság eddigi tapasztalatai szerint az előző évekhez képest kevesebb úthiba keletkezett a megye országos közúthálózatán. Mivel azonban a kátyúk darabszámáról nem készítenek összesítő kimutatást, pontos számadatokkal nem tudtak szolgálni.

------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön milyennek látja a jelenlegi kátyúhelyzetet Baranyában?
-------------------------------------------------------------------------

A megyeszékhely egy fokkal szerencsésebb helyzetben van, hiszen a Biokom Kft. jelenleg hideg és meleg (vagyis tartós) kátyúzást is végez a város utcáiban, két külön kátyúzó-brigáddal. A hideg aszfaltból napi egy tonnát dolgoznak be, amelyekkel az úgynevezett ütőkátyúkat javítják ki, míg a meleg aszfalttal átlagosan napi 40 négyzetméter felületet tudnak helyrehozni.

Lóczi Szidónia, a társaság pr-menedzsere hozzátette, a kátyúkat az útellenőrök listája, valamint a lakossági és egyéb bejelentések alapján írják össze, majd a balesetveszélyes kátyúkat bójával megjelölik, elkerítik, és rövid időn belül kijavítják. A társaság elsődleges célja a balesetveszélyes kátyúk megszüntetése, a többi úthiba javításával – az anyagi lehetőségek függvényében – várhatóan májusban végeznek.

„Házi” aszfalt Pécsett

Bár a meleg aszfaltot előállító üzemek még nem nyitottak ki – a kátyúzáshoz az útburkolat hőmérsékletének napokon keresztül öt fok felett kell maradnia –, Pécsett mégis találtak megoldást. A meleg aszfalt egy úgynevezett „bagellában”, keverőüstben készül, bontott aszfalt (a környezet kímélése érdekében) és adalékanyag felhasználásával. A kátyúkat kimarják, a marás helyét pedig meleg aszfalttal bedolgozzák.

Mit tehetnek az autósok kár esetén?

A közutakról szóló törvény szerint az út tulajdonosa (ez általában a közútkezelő vagy valamelyik önkormányzat) köteles azt közlekedésre alkalmas állapotban tartani. Ellenkező esetben felelnie kell a károkért.

A pórul járt sofőröknek azonban bizonyítaniuk kell, hogy a kátyúk és a sérülések között ok-okozati összefüggés van. Ehhez célszerű megörökíteni a helyszínt fényképezőgéppel vagy fotózásra alkalmas mobillal, és egy tanú sem árt. Ez lehet egy idegen autós, de rendőr is, aki jegyzőkönyvet vesz fel az esetről. Mindezek birtokában lehet bejelenti a kárigényt az út kezelőjének.

A tapasztalatok szerint egy hónap alatt eldől, jogosnak tartották-e a panaszt. Elutasítás esetén következő körben bírósághoz fordulhatunk, polgári peres eljárásban kérhetjük a kártérítés megállapítását.

Milliókat áldoznak rá

Míg Mohácson idén sem okoznak különösebb gondot az úthibák, a komlói mellékutcákban van mit kerülgetni. Bogyay László, a Városgondnokság vezetője elmondta, ahogy tavaly, idén is 8–10 millió forint jut meleg aszfaltos kátyúzásra, amelyet pályáztatás után legkorábban áprilisban tudnak elkezdeni. Addig hidegaszfalttal foltozzák be azokat a lyukakat, amelyeknél káreset történt. (Ebből mindössze kettő volt idén.)

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!