Közélet

2009.12.21. 18:16

Keddtől a gyalogosok birtokba vehetik a Széchenyi teret

A terveknek megfelelően, még karácsony előtt megnyitják a pécsi Széchenyi teret. Keddtől lesz bejárható a felújítás alatt álló köztér. Feldíszítve áll a város karácsonyfája is.

Máté Balázs

– Azt vállaltuk, hogy még az ünnepek előtt visszaadjuk a Széchenyi teret a gyalogosoknak, és ezt teljesítjük is – nyilatkozta a Dunántúli Naplónak Merza Péter, a Pécs2010 EKF fejlesztési igazgatója. – Keddtől már szabad az út a járókelők előtt, teljes egészében bejárható a tér. A munkálatok még hátralévő részeit az április átadási határidőig elvégzi a kivitelező. A Széchenyi téren így sem a szilveszteri koncerteknek, sem pedig a január 10-i nyitóünnepségnek nincs semmiféle akadálya – tette hozzá Merza Péter.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Holnap megnyitják a teret a járókelők előtt (fotó: Laufer László)
[/caption]

A kivitelező, a Bayer Center a múlt héten a dermesztőre hideg miatt óriási sátrakat állított fel, amelyek alatt az időjárástól függetlenül folytathatták a burkolat lerakását.

Hétfőn már a sátrak „eltűntek”, sőt, már munkásokat is alig lehetett látni. Akikkel beszélni tudtunk, azt mondták, az utolsó simításokat végzik, többek között kitöltik azokat a réseket, a burkolaton, amelyek balesetveszélyt okozhatnának, vagy a további munkafolyamatok miatt erre van szükség, és például egyes lépcsők éleit, szegélyeit fa burkolattal látják el. A tér világítása is teljes egészében elkészült. A még hiányzó dolgok, egyebek mellett a virágtartók pedig később, az időjárás jobbra fordultával kerülhetnek a helyekre. A teret övező kerítést teljes egészében kedden bontják el.

– Ma még nincs is különösebb okunk a kesergésre a hideget illetően – mondta a Dunántúli Naplónak az egyik dolgozó. – A múlt héten ennél sokkal hidegebb volt, különösen akkor volt keserves, amikor havazott is. De szó sincs arról, hogy panaszkodnánk, valójában örülünk, hogy volt, van munkánk – tette hozzá.

Mindeközben láthattuk azt is, hogy a Széchenyi téren felállított fenyőfát is már csaknem teljesen feldíszítették. A darus kocsi segítségévek éppen a hatalmas „angyalhajakat” emelték a helyükre. A fényfüzérek már szintén ott voltak a fán, a világítást már hétfő este felkapcsolták – így aki kedd este jár a Széchenyi téren, már akár ezt is megcsodálhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!