Közélet

2006.11.18. 15:23

Keleti Egyetemváros épülhet

Pécs | Óriási összegű, mintegy ötven milliárd forintos fejlesztésbe kezdhet a PTE a hasonló nagyságrendű Európa Kulturális Főváros programmal összehangolva – tudtuk meg dr. Bretter Zoltántól, Pécs EKF tanácsnokától.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Ennek részeként a rektori hivatal a 48-as térre, az egyetem Szent Mór Kollégiumába, illetve a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság épületébe költözhet. Utóbbival kapcsolatban a rendőrségi szóvivő röviden annyit közölt, valóban folytak tárgyalások a költözésről.

Bretter Zoltán közölte: a kormányzat részéről folyamatos az egyeztetés Magyar Bálint egyetemi fejlesztésért felelős személyén, illetve rajta, mint külön megbízotton keresztül. A legtöbb dologban már sikerült megállapodniuk. Így például abban, hogy a forgalmat a föld alá viszik a 6-os út Lánc utca kereszteződésében.

A Búza tér, 48-as tér, PEAC-pálya határolta területen alakítanák ki egy úgynevezett Keleti Egyetemvárost, amely szervesen kapcsolódna az EKF egyik kulcsprojektjéhez, a Tudásközponthoz. A föld alatt közlekedne az autóforgalom, itt alakítanának ki mélygarázst, míg a felszínen hatalmas zöld területet nyerne a város. Nemcsak a szemnek lenne kedves mindez, de a kor minden követelményének is megfelelne az új városközpont. Így, ingyenes vezeték nélküli internet elérést biztosítanának mindenkinek – beszélt a tervekről a tanácsnok. Majd hozzátette, jó esély van rá, hogy mintegy ötven milliárd forint állami hozzájárulást sikerül az elképzeléseknek megnyerni, amelyet egyetemi, városi és vállalkozói pénzekkel egészítenének ki. A megvalósításról szólva leszögezte, annak hamarosan indulnia kell, mert legkésőbb 2009-re készen kell lenniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!