Közélet

2009.06.10. 14:31

Kell a stresszoldó családi együttlét

Több üzenete adódik máris annak az uniós életmódprogramnak, amelyben 11 ország 23 intézménye között a Pécsi Tudományegyetem gyermekklinikájának csapata is ott van.

K.F.

A szakemberek az óvodások és kisiskolások körében a táplálkozás és az életmód egészségre gyakorolt hatásait elemzik. Századunk új járványának, az elhízásnak az okait kutatva igyekeznek életmódbeli tanácsokat megfogalmazni, hiszen az elhízott kisgyerek minden szervét megviseli a többletsúly, várható életkilátásai romlanak.

Amint azt a sajtótájékoztatón dr. Molnár Dénes intézetvezető professzor elmondta, Pécsett, Mohácson, Zalaegerszegen és Nagykanizsán 2600 családot érintő felmérésük félidejéhez érkezve talán az egyik legfontosabb üzenetként elmondható: mindennapjainkban a „családi együttlét” óráinak számát növelni kell. A stresszoldáshoz erre van szükségük leginkább a gyerekeknek, nem tévénézésre, nassolásra, ücsörgésre.

Az ősszel folytatódó vizsgálódást végzők nem tiltanak, hanem ajánlanak: víz, zöldség legyen az étlapon, és több időt kéne szánni a mozgásra, alvásra. Az alapvető célkitűzés, hogy már gyermekkorban alakuljon ki olyan szemlélet- és életmód, amely az egészséges felnőttkort megalapozza.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!