Közélet

2016.02.18. 14:02

Kerékpárokkal az Ormánságban

Már elektromos biciklivel is fel lehet fedezni a tájegység értékeit a Dráva vidékén.

K. E. (Dunántúli Napló)

Konferencia keretében mutatták be az Ormánság ökoturisztikai lehetőségeit feltáró, elektromos kerékpárokat alkalmazó kezdeményezést. A több nyelven elérhető, hazánkban egyedülálló kölcsönzőhálózatot az Ős-Dráva projekthez kapcsolódva, öt településen építették ki – Harkány, Kémes, Vejti, Vajszló, Sellye –, és 70 elektromos kerékpárt helyeztek el, dokkolókkal, így azok bármelyik állomáson felvehetők és letehetők.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A különleges felszereltségű bicikliken GPS is segíti a tájékozódást (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

A diszpécserszolgálattal folyamatosan internetkapcsolatban állnak az állomások, ami lehetővé teszi folyamatos feltöltésüket. Minden kerékpárt GPS-szel láttak el, ha baj esetén segítség kellene. A hálózat része tizenegy tájba illő pihenőhely is, ezek áramellátását a tetőre felszerelt napelemekkel oldották meg.

A tervezett fejlesztéseket illetően Baranyán két nemzetközi kerékpáros túraútvonal – az EuroVelo 13 a Dráva mentén és az EuroVelo 6 a Duna mentén – megy át. A cél, hogy ezeket összekapcsolják Péccsel, s ezáltal kerékpárral bejárhatóvá tegyék a megyét. Ehhez meg kell teremteni dél felé Pécs és Máriagyűd között, észak felé Pécs, Orfű, Sikonda és Komló között, valamint Orfűtől Szentlőrinc felé az összeköttetést az Ős-Dráva kerékpárúttal, valamint Mohács irányában a dunai kerékpárúttal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!