Közélet

2015.08.21. 11:08

Kétmilliárdba is kerülhet a martonfai tábor?

Közös határozatot fogadott el menekültügyben a Baranya Megyei Közgyűlésben a Fidesz és az MSZP. Nem ellenzik a martonfai tábor létesítését, de garanciákat kérnek a biztonság fenntartására. A Jobbik javaslatát elutasították.

Babos Attila

* Közös határozatot fogadott el a martonfai tábor ügyében a baranyai Fidesz és MSZP. Nem ellenzik a létesítését, de garanciákat kérnek a biztonság fenntartására. A megyei közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén a fideszesek részéről elhangzott, hogy lehetnek majd visszatoloncolások nyugatról.
* Mindeközben kiderült, hogy Martonfán és Sormáson 3,7 milliárdból építik az új befogadóállomásokat – a hvg.hu közérdekű adatigénylésére válaszolt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal.
* A többször jelentkező embertelen helyzet javításáért kellenek az új táborok. A már meglévőekben az általános befogadó-képességét mindenhol túllépik. A 462 fős kapacitású bicskei táborban nemrég 943 fő, a 823 fős debreceniben a júniusi zavargás idején 1600 menedékkérő volt.

Gátlástalan politikai haszonszerzés a célja a realitásokkal és a humánummal csöppet sem törődő, demagóg és populista Jobbiknak, ez volt a sommás véleménye Szekó Józsefnek, a Baranya Megyei Közgyűlés egyik fideszes képviselőjének. A mohácsi polgármester azon a szerda délelőtti rendkívüli megyei közgyűlési ülésen fogalmazott így, amelyet a Pécs-Hird és Martonfa mellé tervezett menekülttábor ügyében hívott össze a Jobbik, az MSZP és az LMP.
Szekó szerint, ha a délszláv háború idején a mohácsiak önkéntes módon, de kormányzati segítséggel el tudtak szállásolni és látni hatezer menekültet, nem csupán délvidéki és vajdasági magyarokat, akkor a kormány a maga eszközeivel képes lesz a menekülttáborban, és a környező településeken biztosítani a rendet. A Jobbik képviselői tiltakoztak, és azt mondták, amit Szekó populizmusnak hív, az valójában hazaszeretet.

Gyakorlatilag a Szekó által elmondottakat tartotta a legfontosabbnak a megyei Fidesz-frakció, s végül ehhez nyerték meg a szocialistákat, s fogadtak el egy közös, Fidesz-MSZP javaslatot. Az egyhangú szavazáson elfogadott, vagyis a Jobbik által is támogatott határozat konkrétan ugyan nem mondja ki, de lényegében magában foglalja, hogy elfogadják a Martonfára tervezett menekülttábor létesítését, de azt kérik a kormánytól és a Belügyminisztériumtól, hogy innentől kezdve a teljes engedélyeztetési és egyéb kapcsolódó folyamatokba vonják be a baranyai önkormányzati és országgyűlési képviselőket, valamint gondoskodjanak a baranyai falvak biztonságáról. Ennek keretében vizsgálják meg a kamerarendszer telepítésének és kiterjesztésének lehetőségét, erősítsék meg a rendőrséget és a polgárőrséget a lehetőségeknek megfelelően


A Jobbik egy saját javaslatot is beterjesztett, azt azonban csak ők szavazták meg. Azt mondták volna ki a kormány felé, hogy ellenzik a tábor létesítését Martonfán, és bárhol másutt Baranyában, valamint hosszabbítsák meg a szerb határra épülő ideiglenes határzárat a baranyai szárazföldi határszakaszra is.

Más-más helyszínre

Nem pontosan ugyanarra a helyszínre kapott engedélyt a rendőrségtől a Pécsett járt keresztény amerikai rockzenekar, illetve a menekülttábor ellen tüntetők – közölte lapunk kérdésére a rendőrség. Megírtuk: a múlt pénteken este, a Széchenyi téren abból adódott némi félreértés, hogy látszólag ugyanarra a helyszínre adta ki a közterületfoglalási engedélyt a rendőrség, de a két csoport végül megegyezett, és a kaliforniai zenekar a szónoklatokig átengedte a tüntetőknek a teret, biztosította hangosítást, s nem zenéltek a demonstráció alatt.
A rendőrség azt mondta, a tüntetők a dzsámi déli oldalára, a zenekar a lovasszoborhoz kapott engedélyt, a két rendezvény párhuzamosan megtartható lett volna, de a szervezők végül a fenti módon megegyeztek, ezért nem volt szükség további intézkedésre.

Az ország összes települését megkeresték, mert „bárkivel megtörténhet”

Hány országgyűlési képviselő jelzett vissza a martonfai önkormányzatnak, ezt kérdeztük a napokban Bosnyák Attila polgármestertől. A tervezett tábornyitás elleni petíciójukat ugyanis elküldték a honatyáknak a múlt héten, kérve, írják alá, s küldjék vissza nekik.
Technikai probléma adódott azonban, az átlagos gépeken és levelező rendszereken könnyen megnyitható csatolmányt a parlamenti e-mail címekre kiküldött levelekben nem tudták megnyitni, ezért új leveleket küldtek.
Mindeközben írtak hazánk összes önkormányzatának és jegyzőjének is arról, hogy a kormány a fejük fölött eldöntötte, hogy Martonfa közigazgatási területére nyílt menekülttábort épít.

Arra figyelmeztették a polgármestereket, jegyzőket, ha engedik, hogy ilyen fontos ügyeket a megkérdezésük nélkül intézzenek, „bármelyikük arra ébredhet egy szép napon”, hogy az ő településük lesz a következő. Arra kérte őket, hívjanak össze rendkívüli testületi ülést, tűzzék napirendre a Martonfára telepítendő menekülttábor ügyét, testületi határozatban határolódjanak el „a kormány antidemokratikus, az önkormányzatiság elvével nyíltan szembemenő döntésétől”. A határozatokat, vagy bármiféle más kiállást mellettük a martonfai önkormányzat e-mail címére várnak.

Már tudjuk mennyiért épülnek új menekülttáborok

Martonfán és Sormáson 3,7 milliárdért épít új állomásokat a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a költségvetési tartalékból átcsoportosítva - írta a hvg.hu. A táborok zsúfoltsága miatt elkerülhetetlen a bővítés a többször jelentkező embertelen helyzet javításáért, a számok kétszeres túltelítettséget mutatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!