Közélet

2010.11.16. 11:19

Kétmilliárdot kérnek az elkerülőre a pécsi képviselők

Baranyai képviselők több mint kétmilliárdot kérnek a pécsi elkerülő útra, és 400 milliót a koncertközpont működtetésére parlamenti indítványukban.

bama.hu

Információink szerint baranyai fideszes képviselők indítványt nyújtanak be a napokban az országgyűlés gazdasági bizottságához Pécs déli elkerülő újtának ügyében. Kővári János és társai 2 milliárd 125 millió forintot kérnek a Kertvárost tehermentesítő út megtervezéséhez és megépítéséhez. (Kővári János nyilatkozatát a Dunántúli Napló szerdai számában olvashatják.)

A javaslat előkészítéséről már májusban is beszélt lapunknak a fideszes képviselő. A koncepció szerint elsőként az M60-as sztráda folytatását jelentő 1,8 kilométeres útszakasz épül meg, ami egy ugyancsak új átkötéssel a pécsi nagybani piac mögött irányítja majd át az átmenő forgalmat a már működő nyugati elkerülő útra. Az előkészítés azóta tovább haladt: a kisajátítás és a tervezés gyakorlatilag már augusztusban lezárult.

Mint ismeretes, Orbán Viktor még a választási kampány során tett pécsi látogatásán tett ígéretet arra, hogy az új kormány első intézkedései között lesz az elkerülő út megépítése.

A koncertközponthoz is kérnek pénzt

Az elkerülő út ügye mellett december közepén megnyíló Kodály Központ kapcsán is tesznek indítványt a baranyai képviselők, debreceni kollégáikkal összefogva. A hajdúsági megyeszékhelyen a MODEM (Modern és Kortárs Művészeti Központ) az új pécsi koncertközponthoz hasonlóan országos jelentőségű kulturális létesítmény. A honatyák éppen ezért azt szeretnék, hogy ezen intézmények éves fenntartási költségét ne pusztán a településeknek kelljen állniuk - konkrétan 400-400 milliós támogatást kérnek indítványukban a Kodály Központ és a MODEM számára.

Hogy az indítványok milyen eredménnyel járnak, a költségvetés végszavazásakor, december közepén derül majd ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!