Közélet

2008.11.02. 10:05

Kétszázezernél több gyertya gyúl a pécsi nagytemetőben

Ma van halottak napja. A pécsi köztemetőben már több mint kétszázezer gyertyát gyújtanak.

Kozma Ferenc

[caption id="" align="alignright" width="200"] Windischmann Anna és férje – A fiatal nőt 104 esztendeje temették el
[/caption]Az elmúlt száz esztendőben nagyon megszaporodott a sírhantok sora, s ha lehet ilyet mondani, egy igazságtalan kezdet után lett a sírkert az ország egyik legnagyobb halotti kertje. Még cikornyás betűkkel, a kornak szellemében nyitotta a halotti főkönyvet az írnok, s talán meg-megremegett a keze amikor bejegyezte, hogy Szemán Józsefné, született Windischmann Anna eltemetődött 1904. november 3-án, 23 évesen. Házasságának második évében. A következő két bejegyzés még igazságtalanabb, hiszen aprószentek következtek. Előbb egy varrónő 14 napos fiát, Trunk Péterkét temették, negyednap pedig egy asztalossegéd leánykáját, a háromhetesen elhalálozott Ruzsinszky Erzsikét.

Így kezdődik a pécsi köztemető története, a nyitást egyébként viták kísérték. Történetének ismerője, dr. Vargha Dezső főlevéltáros sem hitt időnként az előkerült dokumentumoknak. A város már 1879-ben olyan határozatot hozott, hogy a mai Balokány környéki budai temetőt föl kéne számolni, és egy új, nagyobb központi temetkezési helyet kell létesíteni. Külön temetőrendező bizottságot állítottak föl, amely az 1890-es évektől kezdődően foglalkozott ezzel a kérdéssel, s el is jutottak 25 év alatt a megoldásig. Jegyezzük meg: a budai temető sírköveinek nagy részét később „hasznosították”. Ezeken a lecsiszolt sírköveken járunk a Széchenyi téren a Szentháromság szobor körül, vagy bukdácsolunk a székesegyház előtt.

De ne fussunk ennyire előre az időben! Maradjunk még Windischmann Annánál, akinek egy megsárgult fénykép tanúsága szerint szép arca volt. Reá hasonlító dédunokája, az Uránvárosban lakó Szabó Károlyné született Solymosy Ági őrizgeti az emléket, s gondozza édesanyjával a sírt. Ma délután is ott lesznek minden bizonnyal a temetőben, s gondolnak a tüdőgyulladásban elholt dédire. Az esküvői felvétel Hamedli Gyula műtermében készült, a Király utcza 21-ben. A férj Szemán József, az Orsolya utcából vasúti altiszt, majd mozdonyvezető volt, aki később újranősült, s népes családja (öt fiú és két leány) körében élt szép életet. Windischmann Annától való kisfia is felnevelődött, megházasodott, s állami állást vállalva Solymosyra magyarosított a kor törvényeinek megfelelően. Így a pécsi köztemető első „halottjának” egy gyermeke, 4 unokája, 15 dédunokája és sok-sok ükunokája van, s volt... Itt élnek-éltek többen köztük Pécsen.

Windischmann Anna sírja örök védelmet élvez a temető törvényei szerint. Az elsőknek ennyi kijár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!