Közélet

2010.01.31. 19:05

Kevesebb jut az idősekre

Milliárdokkal csökkentették az idén szociális alapellátásra fordítható központi keretet. Az állami hozzájárulás mértékének lefaragása egyértelműen az időseket sújtja. A megyében ezreket érint a változás.

Balogh Zoltán

A siklósi kistérségben tavaly még 450 otthoni segélyhívó működött. Idén januártól már csak 160. Megvonták ugyanis a központi, amúgy évről évre csökkenő támogatást, ami 2005-ben még 62 ezer, tavaly már csak 29,5 ezer forint volt évente, készülékenként. Pályázni persze lehet a telepítésre és a működtetésre, de a siker nem garantált. A siklósiak ezúttal kimaradtak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kevesebb az otthoni segélyhívó
[/caption]

– Több kistérségből is jelezték, hogy pár hónap, és sorra bezárhatnak az idősek nappali ellátását szolgáló klubok – mondja a pécsi Kocsis József, a Szociális Igazgatók Magyarországi Egyesületének elnöke. – A jelenlegi feltételek szerint ugyanis nem lehet fenntartani ezen intézményeket, a bezárási hullám már megindult Szabolcsban és Nógrád megyében, és csak idő kérdése, mikor ér ide. A leginkább fenyegetettek a kistelepülések és a kisebb, bentlakásos intézmények, ezekből pedig bőven van Baranyában.

A szociális ellátás csaknem minden területén idén 10-40 százalékkal kevesebbet ad az állam a tavalyinál. Ezt a gazdasági válsággal magyarázzák, ám az utóbbi öt év adatait összevetve az tűnik szembe, hogy folyamatos megvonásról van szó, ami egyértelműen főleg az időseket és a legszegényebbeket sújtja.

Elkerülhetetlen lesz a térítési díjak emelése úgy a bentlakásos ellátás, mind pedig a szociális étkeztetés területén. A civil szervezetek átlagosan 10 százalékkal számolnak. A megyei önkormányzati intézményeknél, ismereteink szerint, 30 százalék a plusz. A megyénél két, a szigetvári kistérségben lévő, fogyatékosokat kiszolgáló intézményt másképpen is érint a normatíva csökkenés: a turbékpusztait és a mozsgóit már összevonták, és létszámcsökkenés is várható.

Nem túl biztató jövőképet fest Csizi Péter, a pécsi közgyűlés szociális bizottságának elnöke. A szociális területet is érintő átvilágítás anyaga hamarosan elkészül. Miután 600 millió forinttal kevesebb pénz jut idén, nagy valószínűséggel a város ezután – a hajléktalan ellátás kivételével – csak a saját intézményeire összpontosít, ahol átszervezések és térítésidíj-emelések várhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!