Közélet

2009.02.18. 06:21

Kínai orvoslást oktatnak a pécsi egyetemen

A hagyományos keleti orvoslás a most kezdődő szemeszterben „katedrát kapott” a Pécsi Tudományegyetemen. A szakemberek szerint éppen ideje volt.

Kozma Ferenc (DN)

Egy közelmúltban készített felmérés szerint a keleti orvoslást – mint kiegészítő gyógymódot –  megyénkben a betegek közel 20 százaléka igényelné. Leginkább a nők, a középkorúak, az iskolázottabbak, a városlakók. Hát ez is egy indok arra, hogy az idei szemeszterben az úgynevezett komplementer medicina tanszéket kapott a Pécsi Tudományegyetemen.

Kérdésünkre dr. Németh Péter professzor, az egyetem orvoskari dékánja elmondta, Európában már szinte valamennyi orvosegyetemen oktatják a keleti gyógymódokat, s rövidesen nálunk is törvényi kötelezettség lesz. Ugyanis a leendő orvosokkal ideje megismertetni mindazt, amit e különleges gyógymódokról tudni illik, jelesül, hogy melyik alkalmazásával tudnak segíteni a betegen, melyik az, ami ugyan nem használ de nem is árt – esetleg pszichés segítséget ad a felépüléshez –, illetve melyek azok a sarlatánságok, amelyekkel ártanak a betegnek, s amelyek inkább a büntetendő kategóriába tartoznak, mintsem a keleti gyógymódokhoz.

A komplementer medicina iránt nagy az egyetemi diákság körében az érdeklődés. A tanszék az Igazságügyi Orvostani Intézeten belül alakult, vezetője dr. Hegyi Gabriella belgyógyász, foglalkozás-egészségügyi szakorvos, aki lapunknak elmondta, hogy választható kurzusként startoltak a most megkezdett szemeszterben. Öt kiváló szakember segíti munkájukat, a graduális képzést, és persze posztgraduális képzéseket is indítanak azok számára, akik már végzett orvosok. Dr. Huszár István, a tanszéket befogadó orvostani intézet vezetője szerint idejében startoltak. A Magyar Tudományos Akadémia orvosi osztálya ugyanis tudományosan megalapozottnak ítélte a csak orvosok által végezhető kínai orvoslást, manuális medicinát, valamint a neurálterápiai ágakat, melyek segítő alkalmazása különösen akkor javallt, amikor a hagyományos gyógyítás nem elég hatékony.

Éledő francia borkapcsolatok, sommelier képzés

Rippl Béla, a Pannon Boregyetem Konzorcium szaktanácsadója hozta össze a délfrancia Université du Vin de Suze la Rousse intézményét és a Pécsi Tudományegyetemet, úgynevezett sommelier képzést beindítva. Pincérek, szakácsok, borkereskedők, idegenforgalmi szakemberek és mindenki más számára, akiket érdekel a borkultúra, a szőlő telepítésétől a fogyasztásig. A program a franciaországi neves és elismert, egyesületi keretek között működő felnőttképzési boregyetem (Côte du Rhône borvidék) magyarországi kihelyezett tagozataként működik, a tanfolyam elvégzéséről a résztvevők francia–magyar oklevelet kapnak. Az oktatás márciustól decemberig tart, 264 órában, intenzív és hétvégi kurzusokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!