Közélet

2015.10.09. 09:53

Kincses Baranya - imázsfilm

Ezt érdemes megnézni.

bama.hu

Mi került már a térségi kosárba?

Zsolnay Porcelán és Kerámia, Zsolnay Kulturális Negyed, Harkányi Gyógyvíz és fürdőkultúra, Bikali Élménybirtok, Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál, baranyai tájfajta tyúk,
magyar óriás nyúl baranyai tájfajtája, Mároki Lakodalmas, Mozsgói Kakasfesztivál, Nagypall Pogácsafesztivál, Orfűi Medvehagyma Fesztivál.

Itt tehet javaslatot az új értékek felvételére.

Mindenkinek jut finom gőzgombóc Geresdlakon

Szombaton rendezik meg a IX. Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivált, amelyre dr. Habjánecz Tibor polgármester szerint minden eddiginél több érdeklődő várható, ez látszik az előzetes jegyvásárlásból. Több mint háromszáz kiló lisztet használnak fel a gombócok elkészítéséhez, hogy mindenkinek jusson a finom falatokból. Azt a versenyzők döntik el, hogy mit készítenek a gombócok mellé, babgulyást, húsos káposztát, sült oldalast vagy éppen aszalt gyümölcsöket. Míg délelőtt a gombócok lesznek a főszereplők, addig délután látványos programok követik egymást a színpadon.

Így épül fel a "Magyar Nemzeti Értékek Piramisa"

Az Országgyűlés 2012. április 2-ai ülésén fogadta el a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt, amely a nemzeti értékek azonosításának, rendszerezésének és védelmének jogi alapjait teremtette meg.

A törvény szellemében többszörösen összetett, alulról felfelé építkező rendszer, az ún. Magyar Nemzeti Értékek Piramisa alakult ki. Az értékek felkutatása, azonosítása és gyűjtése a településeken kezdődik, hiszen a helyi értékeket a helyiek ismerik a legjobban. A helytörténészek, muzeológusok, néprajzosok, pedagógusok, szakemberek, lokálpatrióták sok helyen már el is készítették a helyi értékek listáját, amely folyamatosan bővíthető. A lokális, települési értéktárak mintájára alkotják majd meg a megyei és tájegységi értéktárakat az önkormányzatok, a Magyar Értéktárat pedig a helyi, ágazati és külhoni értéktárak összesítése során a Hungarikum Bizottság állítja össze.

A Magyar Értéktárban nyilvántartott egyes, megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket a törvényben nevesített Hungarikum Bizottság hivatott, egyedi értékelés eredményeként, hungarikummá minősíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!