Közélet

2009.10.02. 19:25

Kis pénz, kis szakvélemény

A tervezett síkalapozás helyett közel hétszáz cölöpalapot kellett leverni a koncertterem építéséhez, ez várhatóan néhány száz millióval megdrágítja a beruházást.

Cs. L.

Akkor azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem volt talajmechanika, de jelentkezett lapunknál Rihmer Kálmán, a Soliform Kft. ügyvezetője. Ők készítették 2006-ban az első talajmechanikai szakvéleményt a területen a városfejlesztési főosztály megbízásából. Miután kevés pénz állt rendelkezésre, csupán három fúrást kértek, nyolc méter mélyen.

A szakvéleményben leírták, hogy az kivitelezéshez nem alkalmas, kizárólag tájékoztató jellegű. Másodszor 2008 nyarán fúrtak a területen, mondja Rihmer Kálmán, a koncertteremet tervező fővárosi cég megbízásából. Ekkor nyolc feltáró fúrás történt, de csupán öt méter mélyen, mert a feladat a földszintes szárny tervezéséhez szükséges talajmechanikai szakvélemény elkészítése volt. Ebben szerepel az alábbi mondat: „Jelen szakvéleményünk területismertető jellege miatt építési tervek készítéséhez csak megfelelő kiegészítés után (terhelési adatok, alapozási síkok, alapozási mód) használható fel.”

Szakértőnk szerint a jogszabályok egyértelműek: a talajmechanikai szakvélemény elkészíttetése mindig a beruházó feladata. A menedzsmentközpontban érdeklődésünkre elmondták, az ebben az ügyben hamarosan felálló, három Fidic mérnök alkotta szakértői testület döntéséig nem kívánnak nyilatkozni a kérdésről. 

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!