Közélet

2009.05.24. 11:11

Kleopátra sírja után kutattak

Kleopátra sírja után kutatott Egyiptomban speciális műszerekkel három pécsi régész, ám ők maguk nem oly bizakodók, mint az ásatás vezetője. A pécsi régészek a Királyok Völgyében is dolgozhattak.

Babos Attila

Üregekre utaló nyomokat találtak Egyiptomban, egy ókori, közel 2300 éves templomban talajradar és egy másik speciális berendezés segítségével a múlt hónapban a Baranya Megyei Múzeumok régészei. Így elviekben nem kizárt, hogy Kleopátra – és talán Antonius – sírját rejtő mélyedésekre bukkantak, ám ők nem bizakodók – vallja be Bertók Gábor, a pécsi csapat vezetője.

Dr. Vanek Zsuzsanna egyiptológus, régész, nemzetközi szaktekintély egy dominikai tudós, Kathleen Martinez kutatásának segítésére hívta Egyiptomba a pécsieket. Martinez meggyőződése, hogy a Taposiris Magnában – Isis és Osiris templomában – temették el a királynőt. Vanek Zsuzsannát Zahi Hawass, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács elnöke két helyszínen folytatandó geofizikai kutatások elvégzésére kérte fel, így a kis csapatot egy másik ásatásra, a Királyok Völgyébe is meghívták. Bertók Gábor szerint arra nagyobb esély van, hogy utóbbi munkájuk eredményezhet komolyabb felfedezést, például egy eddig ismeretlen síraknát. A világhírű Királyok Völgyében ráadásul ők voltak az első önálló magyar kutatócsoport.

– Többen, köztük mi is kétkedve fogadtuk Martinez feltételezését Kleopátra sírjának hollétéről, és igazolnunk sem sikerült – mondta Bertók. Szerintük ugyanis kicsi az esélye annak, hogy egy zarándokok által naponta látogatott templomot választottak volna titkos végső nyughelyül az egyiptomi királynőnek. Ha mégis igaza lenne a dominikai kutatónak, az rég nem látott világszenzáció lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!