Közélet

2013.05.29. 15:24

Korai felismeréssel megmenthetők a lábak

A cukorbetegek száma szinte robbanásszerűen emelkedik Magyarországon is, napjainkban már egymillió embert érint, szövődményeként pedig évente négyezer lábat amputálnak hazánkban.

H. Zs.

Ezeknek a műtéteknek a 85 százaléka megelőzhető lenne a betegség időben való felismerésével. Ezért is van nagy jelentősége a tegnap átadott neuropathia centrumnak, amely az országban a tizenkettedik és a PTE II. sz. Belgyógyászati Klinikáján fogadja a pácienseket. Az intézmény ellátási területéhez majdnem egymillió ember tartozik a régióból.

Dr. Decsi Tamás, a PTE Klinikai Központ főigazgatója fontos állomásnak nevezte az új centrumot a diabéteszes betegek ellátásával kapcsolatban a tegnapi ünnepi konferencián és sajtótájékoztatón. Az orvosok munkáját nagymértékben segítő eszközök és műszerek beszerzését, illetve a szakemberek képzését a Wörwag Pharma közel hárommillió forinttal támogatta.

Mint dr. Wittmann István, az új Pécsi Diabéteszes Neuropathia Egyetemi Centrum vezetője elmondta, évente nyolcszáz beteget láthatnak el a jól felszerelt rendelőben, így az eddiginél több páciensnek tudnak segíteni a betegség, illetve a szövődmények időben történő felismerésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!