Közélet

2009.06.29. 19:33

Kórházi önbevallás a betegtájékoztatástól a műhibákig

Nem árt tudni, hogy ki, mire számíthat akkor, ha kórházba kerül. Igen ám, de szinte lehetetlen feladatra vállalkozik az, aki minősíteni szeretné egy adott intézményben a gyógyítást.

Kozma Ferenc

Az Egészségbiztosítási Felügyelet mégis megkockáztatta: az elmúlt hét végén több mint százezer adatot hoztak nyilvánosságra a hazai kórházakról, rendelőkről. Kiss Norbert főosztályvezető szerint bár az indikátorrendszer önbevallás nyomán készült el, és meglehet, hogy bizonyos kérdésekre nem mindig kaptak őszinte választ, a nyilvánosság ereje előbb-utóbb arra készteti az egészségügyi intézményeket, hogy igazodjanak a valósághoz.

Másrészt a felügyelet évközi ellenőrzéseket is végez, és ha kell, maga javítja ki a korábban közölteket. Szeretnék a rendszert évente frissíteni. Céljuk egyébként egy olyan folyamatosan használható adatbázis elkészítése volt, amelyből nemcsak a beteg, hanem az orvos is tájékozódhat, mi több, ösztönzi a gyógyítás minőségének, feltételeinek javítására.

Dr. Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának igazgatója szerint az indikátorrendszer alapvetően jó, hiszen a betegtájékoztatástól a várólistákon keresztül a műhibákig mindent fellelhet benne az, aki böngészgeti. Ráadásul bárki összevetheti egy azon pillanatban a pécsi szülészeti klinikát a debrecenivel. A professzor megjegyezte, hogy az értékeléseket és az új helyzetet nyilvánvalóan tanulniuk kell, mivel szokatlan mind az orvos, mind a beteg számára, hogy a korábban szinte titkolt információk is közkézen forognak.

Dr. Dénes László, mohácsi kórházigazgató szerint a kezdeményezés első lépésnek nem rossz, de mivel önbevallással készült, további „objektivizálásra” is szükség volna. Úgy véli, hogy a szakmát ismerők azonnal rájönnek, hogy az egyes intézmények hol festették a kelleténél rózsaszínűbbre a belső dolgaikat, esetleg mit hallgattak el. Dénes László az indikátorrendszer elmúlt napi saját böngészéseinek eredményeként leszögezte: a fellelhető információkra hagyatkozva szerinte egyetlen kórházat, klinikát, járóbetegellátó intézményt nem lehet igazán megítélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!