Közélet

2013.04.25. 07:28

Kormányülés Kémesen: 2014-re kész lesz a pécsi elkerülő, 2018-ra az autópálya a határig

2018-ig Baranyában eléri a horvát határt az autópálya, a sztrádát Barcsig is meghosszabbítják, még idén elkezdődik a pécsi elkerülő építésre, s a közeli jövőben új Dráva-híd épülhet Vejtinél – többek között ezekről döntött a kormány kémesi, kihelyezett ülésén.

M. B. (Dunántúli Napló)

Kémesen ülésezett a kormány: rendhagyó módon a tanácskozás első csaknem két óráját a sajtó munkatársai is a helyszínen követhették, így a máskor a színfalak mögött zajló kulisszatitkokat is megismerhettük.

A kormányülés nyilvános része a netre is felkerült!

Orbán Viktor elsőként Tiffán Zsolttól kért tájékoztatást három minőségében is. Közgyűlési elnökként Baranya helyzetéről, kormánybiztosként az Ős-Dráva program végrehajtásáról, borászként az ágazat helyzetéről. A kormányfő mosolyogva megjegyezte, furcsállja, hogy régi harcostársa demizson nélkül érkezett, ezt pótolnia kell.  

Tiffán Zsolt az Ős-Dráva programról, a megyéről beszélt, kiemelve, hogy az infrastruktúra fejlesztése Baranya fejlődésének záloga. Az autópálya határokig történő meghosszabbítását is említette, ekkor a kormányfő félbeszakította, és Németh Lászlónéhoz, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőjéhez fordult:

– Zsuzsanna, azt ígértem a pécsieknek, hogy még ebben a ciklusban elkészül a pécsi elkerülő út, hogy állunk ezzel?

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kémesen ülésezett a kormány
[/caption]

A megszólított azt válaszolta, zajlik az előkészítés, de a miniszterelnök félbeszakította: „Zsuzsanna, erre nem kíváncsiak a pécsiek. Mikor lesz kész az út?” Ekkor elhangzott a konkrét válasz is: 2013 végén elkezdődik az építése, és 2014-ben elkészül.
Orbán Viktor ismét kérdezett: „Zsuzsanna, hogy állunk az M6-os autópálya meghosszabbításával?”
A miniszter asszony ismét magyarázkodásba kezdett volna, ám Orbán félbeszakította: „Zsuzsanna, 2018-ig elkészül a meghosszabbítás a horvát határig?” (a baranyai metszéspontig és Barcsig - a szerk.)

– Igen – hangzott a válasz.
A kormányülésen kiderült az is, a kabinet támogatja egy Dráva-híd építését Vejtinél, ahol ezt megelőzően komp kezd üzemelni. Csakhogy az odavezető út megépítését bürokratikus akadályok nehezítik.

– Mi tart ennyi ideig? Az állam mi vagyunk, mi adjuk az engedélyeket, nem? Brüsszelbe kell ezért is utaznunk? – kérdezte Orbán Viktor. – Zsuzsanna, mennyi ideig tart megépíteni az  utat, konkrétumot mondjon legyen szíves!
– Idén még meglesz – közölte Németh Lászlóné.

Apraja-nagyja

Kémes példás renddel fogadta a vendégeket, a közterületeken még az utolsó fűszálat is megfelelő magasságúra nyírták, de egyébként is látszott, nagyon készültek a kormány érkezésére. A küldöttséget, és a helyszínre érkező újságírókat számos helyi önkéntes segítette, a forgalom irányításába a polgárőrség is bekapcsolódott.

A kémesiek közül sokan az utcán állva, vagy a kerítésre támaszkodva figyelte az eseményeket, a nyilvános, az utcán tartott sajtótájékoztatón pedig szintén nagyon sokan megjelentek. A miniszterelnök közülük többel szóba is elegyedett.

Vizit a városházán

A kémesi kormányülés után Orbán Viktor Pécsett folytatta programját, a városházán Páva Zsolt polgármesterrel tárgyalt. A megbeszélésről a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan azt közölte, hogy a város pénzügyi helyzete, a pécsi rövid-, közép- és hosszú távú fejlesztések és a vagyongazdálkodás kérdései kerültek szóba, valamint a Pécset érintő útfejlesztések. A miniszterelnök és a polgármester egyeztetett a Pécsi Tudományegyetem napirenden lévő fejlesztéseiről, a pécsi autóbusz-beszerzésekről valamint az új ipari parkra épülő gazdaságfejlesztésről is.

Taps és fütty

A pécsi városháza előtt tüntetők és szimpatizánsok fogadták a miniszterelnököt (A fotókat itt nézheti meg). A kormány ellen tüntetők füttyel, támogatói pedig tapssal és ütemes Viktor-Viktor üdvözléssel fogadták a kormányfőt – utóbbi csoport tagjai voltak többen. A szimpatizánsok és az ellendrukkerek néhány tagja között szóváltás alakult ki, de nem volt komolyabb incidens.

A kormány ellen tüntetők transzparenseket is a magasba emeltek, amikor Orbán Viktor megérkezett: „tákolmány nem lehet alkotmány, gyerekek éheznek miattad” – ilyen és ehhez hasonló feliratok voltak olvashatóak.

A kormány kémesi, kihelyezett üléséről percről-percre tudósítottunk

10:10 - Elkezdődött a kormányülés, Orbán tudakolja a pécsi elkerülő befejezésének időpontját

Elkezdődött a kormányülés a Baranya megyei Kémesen, melynek az első része nyilvános, ezen Orbán Viktor köszöntötte a résztvevőket.

Ezt követően a miniszterelnök Tiffán Zsolttól kért tájékoztatást három minőségében is. Közgyűlési elnökként Baranya helyzetéről, kormánybiztosként az Ős-Dráva Program végrehajtásáról, borászként a várható termésről. Orbán Viktor mosolyogva megjegyezte, hogy furcsállja, hogy régi harcostársa demizson nélkül érkezett. "Márpedig ha idehívott minket, jól kell tartania bennünket, s ezt pótolnia kell" - viccelődött a miniszterelnök.

Orbán Viktor közölte, hogy délután találkozik Páva Zsolttal Pécsen, akitől pécsi ügyekről kíván beszélni, így a Magasház problémájának megoldádásról, Pécs peres ügyeiről (ilyen például a SUEZ-per), valamint Pécs közbiztonsági helyzetéről. Ez utóbbi kapcsán Pintér Sándortól tájékoztatást kér Pécs és Baranya közbiztonsági helyzetéről (ez a kormányülés egyik pontja is egyben).

Ezt követően Tiffán Zsolt vette át a szót, aki beszélt az Ős-Dráva programról, a megye általános helyzetéről, kiemelve, hogy az infrastrukturális fejlesztések a megye fejlődésének zálogai lehetnek.

Az autópálya határokig történő meghosszabbítását is említette, ekkor a kormányfő félbeszakította, és Németh Lászlónéhoz, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőjéhez fordult, számonkérő hangnemben. "Zsuzsanna, azt ígértem a pécsieknek, hogy még ebben a ciklusban elkészül a pécsi elkerülő út, hogy állunk ezzel?" - kérdezte Orbán.

Németh Lászlóné papírjai között kutatva azzal válaszolt, hogy zajlik az előkészítés, tervezés.

Ekkor a miniszterelnök ismét félbeszakította: "Zsuzsanna, erre nem kíváncsiak a pécsiek. Mikor lesz kész az út?" Ekkor elhangzott a konkrét válasz is: 2013 végén elkezdődik az építése, és 2014-ben elkészül az út.

Orbán Viktor ismét kérdezett: "Zsuzsanna, hogy állunk az M6-os autópálya meghosszabbításával?"

A miniszterasszony ismét magyarázkodásba kezdett volna, ám Orbán félbeszakította: "Zsuzsanna, 2018-ig elkészül a meghosszabbítás a horvát határig? Mondhaton-e ezt a pécsieknek?"

"Igen" - hangzott a tömör válasz.

A kormányülésen még a következő baranyai fejlesztések kerülnek szóba:

Egy új kompátkelő létrehozását támogatja a kormány. A 67-es út Kaposvár és Szigetvár között vezető szakaszának a horvát határig történő meghosszabbítását, valamint egy új Dráva híd építését is javasolni fogják az ülésen.

A baranyai ügyek áttekintése után országos ügyek is szerepelnek a mai programban.

11:17 - Ős-Dráva Program dilemmái, Orbán ismét közbevág - "Az állam mi vagyunk"

Az Ős-Dráva program ismertetésekor előkerült vejti kompátkelő ügye. Kiderült, hogy az odavezető 10 km-es út megépítését bürokratikus akadályok nehezítik. TÖbbek között azért, mert a terület a Natura 2000-es természtevédelmi területen helyezkedik el.

"Mi tart ennyi ideig? Az állam mi vagyunk, mi adjuk az engedélyeket, nem? Brüsszelbe kell ezért is utaznunk, hogy engedélyt adjunk saját magunknak?" - kérdezte ismét Orbán Viktor. "Zsuzsanna, ha minden engedély megvan, és az állam összeszedi az erejét, mennyi ideig tart megépíteni egy 10 km-es utat, konkrétumot mondjon legyen szíves."

"Idén még meglesz." - hangzott a válasz Németh Lászlónétól.

11:28 - "Mire kell neked 200 millió?"

Ezt követően Tiffán Zsolt Cún-Szaporca térségében tervezett látógatóközpont építéséhez kért kormányzati segítséget, konkrétan 200 millió forintot. "Na álljunk meg egy pillanatra - mondta Orbán Viktor. Mire kell neked 200 millió?" Majd odaszólt Varga Mihálynak, hogy készítse a pénztárcáját.

Tiffán Zsolt a miniszterelnöknek elmondta, hogy beruházáshoz megvan a pénz, de az ÁFÁ-t nem tudják kifizetni. Ehhez várnak kormányzati segítséget.

Orbán azt mondta, "erről most ne határozzunk, de rövid időn belül visszatérünk rá."

Tiffán Zsolt ezt követően ismertette az ŐS-Dráva program turisztikai vonatkozásait, miközben többször használta a TDM betűszót. Orbán Viktor félbeszakította: "Bocsánat, de az micsoda."

"Turisztikai Desztinációs Menedzsment" - jött a válasz.

A kormányő többször kimondta a kifejezést, majd megkérdezte, és ezt mi találtuk ki?

"Nem" - jött a válasz az egyik minisztertől, "de mi is tudunk hasonlókat".

Az ülés további nyílt részén szóbakerült az Ormánsági kazettás templomok felújításának ügye. Tiffán azt mondta, nemcsak vakolat, egyenesen téglák omlanak a hívek fejére. Orbán ekkor Semjén Zsolthoz fordult: "Ez állítólag egy kereszténydemokrata kormány. Hogy engedhetjük meg, hogy összedőljenek a templomok."

Kiderült a Norvég Alapból egymilliós segítségre van remény, azonban nem biztos, hogy ebből pénz lesz, de az amúgy is kevés a templomok felújítására.

A miniszterelnök erre azt mondta, "mi nem akarunk valamit Norvégiában építeni? Ezt nekünk kell megoldani, méghozzá haladéktalanul."

Ezt követően Orbán Viktor felvetette Tiffán Zsoltnak, hogy a választásokat megelőzően kötöttek egy 12 pontból álló egyezséget a borászokkal. "A 12 pontból hányat valósítottunk eddig meg?"

"Négyet" - válaszolta Tiffán. Orbán Viktor rávágta: az kevés. "Még ebben a ciklusban duplázzuk meg a számot!" - kérte a miniszterelnök.

Ezzel a nyílt ülés véget ért. A zárt ülés után sajtótájékoztatót tartanak.

13:40 - Mindjárt kezdődik a sajtótájékoztató

Az utcán várakozó gyermekek már türelmetlenek, biciklicsengőjükkel jelzik, hogy várják már a miniszterelnököt. A technikusok épp a mikrofonok magasságát állítják be.

Megérkezett a miniszterelnök, helyiekkel parolázik. Egy asszony közli, hogy már 1990 óta szavazójuk.

13:44 - Elkezdődött a tájékoztató

Nyilvánosnak tűnő sajtótájékoztató kezdődött - mondja Tiffán Zsolt. Majd felsorolja, mikre kérte a kormányt az Ős-Dráva Programmal kapcsolatban. Az érintett nyolc település a szabad vállalkozói zóna tagja legyen - ez volt az egyik kérésük.

Ezt követően a kormányülésen áttekintették Baranya fő problémáit, fő- és mellékutak megépítését is sürgették - mondta Tiffán.

13:47 - Kémesen is európai életet akar a kormány

Orbán a fenti szavakkal vette át a szót. Ormánság jövője miatt is érkeztek ma Kémesre a miniszterek. Az Ős-Dráva programban van az Ormánság jövője - közölte a miniszterelnök.

Közmunkaprogramról is beszélt Orbán a sajtótájékoztatón. Amint van munkalehetőség, a romák is akarnak dolgozni. Az ormánságiak számíthatnak a kormányra. Magyarország megerősödött annyira, hogy az Ős-Dráva programot végre tudja hajtani.

Kémesről Pécsre utazik tovább a miniszterelnök, ahol pécsi ügyekről tárgyalnak majd.

13:58 - A sajtó kérdez, Orbán Viktor válaszol

Milyen befektetések érkezhetnek Baranyába? - kérdezte egy újságíró.

Orbán Viktor közölte, hogy az Ormánságban a mezőgazdaság lehet a kitörési pont, míg Pécset ismét ipari központtá szeretné tenni a kormány. Az ipari parkba szeretnének befektetőket hozni, ezért támogatták nagy összeggel a beruházást.

A sajtótájékoztató befejeződött, Orbán Viktor Pécsre indult.

14:56 - Pécsre tart Orbán

Orbán Viktor miniszterelnök 15.20 órakor a pécsi Városházára érkezik, ahol megbeszélést folytat Páva Zsolt polgármesterrel - adta hírül a Pécs MJV Polgármesteri Hivatal sajtóosztálya.

15:23 - Tüntetők a Széchenyi téren

Húsz tüntető várja a miniszterelnököt a Széchenyi téren.

Transzparenseket tartanak: "tákolmány nem lehet alkotmány, gyerekek éheznek miattad" - ilyen és ehhez hasonló feliratok olvashatóak. A hangulat békés.

15:55 - A városháza előtt tüntetők és szimpatizánsok fogadták a miniszterelnököt

Páva Zsolt a városháza előtt fogadta Orbán Viktort.

A kormány ellen tüntetők füttyel, támogatói pedig tapssal és ütemes Viktor-Viktor üdvözléssel fogadták, láthatólag ez utóbbi csoport tagjai voltak többen. A szimpatizánsok és az ellendrukkerek között szóváltás alakult ki, de nem volt komolyabb incidens. Jelenleg több száz ember tartózkodik a téren.

18:26 - Téma volt a pécsi autóbuszbeszerzés is

Orbán Viktor miniszterelnök és Páva Zsolt, Pécs polgármestere csütörtök délután megbeszélést folytattak a pécsi városházán. A tárgyaláson a város pénzügyi helyzete, a pécsi rövid-, közép- és hosszútávú fejlesztések és a vagyongazdálkodás kérdései kerültek szóba, de megvitatták a Pécset elkerülő hiányzó autópálya-szakasz valamint az M60-as út folytatásának ügyét is. A miniszterelnök és a polgármester egyeztetett a Pécsi Tudományegyetem napirenden lévő fejlesztéseiről, a pécsi autóbuszbeszerzésekről valamint az új ipari parkra épülő gazdaságfejlesztésről is. (Miniszterelnöki Iroda sajtóközlemény)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!