Közélet

2016.12.07. 15:58

Korszerű, környezetbarát járművek érkeznek Pécsre

Elektromos buszokat szerezhet be Pécs, ehhez újabb forrás nyílt meg a város számára. Az első járművek akár már jövőre megérkezhetnek.

Nyaka Szabolcs

Tegnap számoltunk be arról, hogy milyen fejlesztéseket terveznek a pécsi közösségi közlekedésben, ezen belül is kiemelt hangsúlyt kap az elektromos meghajtású buszok beszerzése. Olvasóink jelezték, szívesen olvasnának bővebben utóbbi témáról, így megkerestük Csizi Pétert, Pécs egyik fideszes országgyűlési képviselőjét. A honatya hangsúlyozta, a legfontosabb fejlemény, hogy egy friss kormányhatározat révén Pécs újabb forrásokhoz jut az e-buszok beszerzésére, s ez a lehetőség csak a baranyai megyeszékhely számára adott. Mint ismert, Pécs eddig is tervezte, hogy a kizárólag a város számára hozzáférhető TOP-forrásból két e-buszt szerez be, a mostani döntés révén ennél jóval nagyobb lehet a beszerzés mértéke.

A képviselő közölte, az önkormányzat már eddig is komoly energiát fektetett be a közösségi közlekedés korszerűsítésébe. A jelek szerint ezt az utasok is méltányolják, hiszen amíg a bérleteladás más városokban csökkent, addig havi átlagban itt nőtt vagy legalább stagnált. A mostani beszerzést komoly előkészítő munka előzi, illetve előzte meg. Azt szakmai számításokkal igazolták, hogy az elektromos, illetve a gázüzemű buszok közül Pécs számára az előző a kedvezőbb. A pályázatok előkészítése után az első buszok 2017-ben érkezhetnek Pécsre.

Magyar gyártmányúak lehetnek

Csizi Péter képviselő elmondta, a város egy uniós közbeszerzés után már szerződött a magyar Evopro céggel, így jó eséllyel honi gyártású, szóló buszok jönnek Pécsre (a pontos szám a pályázat előkészítése után derülhet ki). Mint arról korábban lapunkban már beszámoltunk, ezeket is tesztelték Pécsett, s bebizonyosodott, hogy mind a város geológiai adottságait, mind a klimatikus viszonyait, azaz a havas teleket és a nyári kánikulát is jól fogják bírni a járművek. Ráadásul a város elhatározott zöld programjához is illeszkednek a környezetbarát járművek.

Elképesztő iramú fejlődés

Azt nemcsak a szakértők, hanem a hétköznapi emberek, azaz a jövendőbeli utasok is érzékelhetik, milyen elképesztő fejlődés megy végbe pár év, de olykor – s ez nem túlzás – pár hét alatt az elektromos járművek gyártásában. Míg néhány évvel ezelőtt egy szóló e-busz inkább midinek tűnt a szállítható utasok száma alapján, hiszen a legtöbb helyet az akkumulátorok foglalták el, addig mára már alaposan megváltozott a helyzet. A cégek nagyon komoly pénzeket költenek az akkuk üzemidejének fejlesztésére, de a járművek egyéb paramétereinek folyamatos modernizálására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!