Közélet

2009.11.07. 10:26

Közel tízezer szívműtét tíz év alatt

Máig csaknem tízezer ember esett át kisebb-nagyobb műtéten az egy évtizede működő pécsi szívcentrum falai között.

Kozma Ferenc

– Az utóbbi időben egyre több embert hoznak be élet és halál között akut szívinfarktussal a helikopterek, sokakat személygépkocsijukban, az utcán ér a baj – mondta lapunknak dr. Szabados Sándor, a pécsi szívcentrum megbízott igazgatója. – Észrevehetően több az ilyen eset, mint a korábbi években.

A szakember szerint döntő többségük nem a szívcentrum várólistája miatt került nehéz helyzetbe. Az egészségügy pénzügyi megszorításai, a volumenkorlátozás ugyan a klinikát is érinti, de ők az erősebb tempót is bírnák. Sokkal inkább a helyi szakorvosokhoz nehezebb bejutni manapság, sokan elakadnak a diagnosztikai centrumok várólistái miatt, s olykor hetekbe-hónapokba telik, mire átjutva ezeken az akadályokon megkezdődhet az érdemi kezelés. Az időveszteség azonban behozhatatlan, hiába a gyors helikopter, így egyre több a szívhalál a műtőn kívül és olykor a műtőben is. Bár a betegség hirtelen is kialakulhat, a szívinfarktust elszenvedő embereknél órákkal, napokkal, vagy már hetekkel korábban figyelmeztető jelek alakulnak ki, amelyek között a legelső a sorban a vissza-visszatérő mellkasi fájdalom, ami mozgásra erősödik, és pihenésre szűnik. Igen ám, de ha nincs módjuk időben panaszkodni, a sorsuk megpecsételődhet.

A jubileumi ünnepnek tehát egy ilyen üzenete is van, amely messze túlmutat a pécsi szívgyógyászaton, annak napi teendőin. Mindenesetre akinek szerencséje van, a klinika ellátási területének legtávolabbi pontjáról is 2-3 órán belül beérkezhet a műtőbe és azonnal megkezdhetik a gyógyítását. Kapujuk a nap huszonnégy órájában nyitva van. És az is tény, hogy az évi közel ezer szívműtéttel és háromezernyi katéteres beavatkozással az 1999-ben alapított intézmény folyamatosan bizonyítja, hogy nélkülözhetetlen a régió egészségügye számára.

Nem volt problémamentes az elmúlt tíz esztendő

A pécsi szívsebészet megteremtésére 1993-ban dr. Korompai Ferenc professzort hívták meg Texasból, akit a kezdeti sikerek ellenére egy konfliktussorozat meghátrálásra kényszerített. Utódjáról, Papp Lajosról lapunknak 2000-ben azt mondta: ő az az ember, aki „érti a belharcot”. Papp Lajos vezetésével világviszonylatban is figyelemre méltó, a legkorszerűbb technikákkal és komputerekkel felszerelt klinika épült. Az egészségügyi kormányzat megígérte, hogy az intézet kivitelezésének hiteleit – évi 400 millió forintot – évről évre törleszti. A számlát két évig fizették is, ám kormányváltás következett, és azután egyetlen fillért sem kapott az egyetem. A hiányt a PTE összegyetemi adósságként görgette maga előtt. Papp Lajos a volumenkorlátozás szigorítása idején és okán távozott Pécsről.

Címkék#Papp Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!