Közélet

2016.08.30. 17:51

Közeleg a helyi adók befizetésének határideje

A napokban dobták be a postaládákba az építményadóval és a gépjárműadóval kapcsolatos értesítéseket, az adóiroda csaknem százezer lakónak küldött levelet.

Hajdu Zsolt

A szeptember nem csak a tanévkezdés, hanem az adófizetés hónapja is, bő két hét múlva itt a helyi adók második részletének befizetési határideje. Lapunk kérdésére Nagy Zoltán, a pécsi adóiroda vezetője elmondta, az első félévben a határozatokban megállapított helyi adók 80 százaléka folyt be az önkormányzat számlájára, a befizetések, valamint a végrehajtás eredményeként. Idén 97.500 magánszemély és gazdálkodó részére postáztak egyenlegértesítőt. A gazdálkodóknak saját pénzintézeti számláról, átutalással kell teljesíteni az adó befizetését, míg a magánszemélyeknek csekket küldtek.

– A borítékok ezúttal is tartalmazzák az adózók számláján lévő esetleges túlfizetéseket, a lejárt esedékességű tartozásokat, valamint a szeptember 15-ig befizetendő adókat – mondta az irodavezető.

A befizetési határidő leteltét követően először az iroda felhívja az adóst a tartozása rendezésére, amennyiben ez nem történik meg, és az adózó a tartozás rendezésére fizetési könnyítési kérelmet sem nyújtott be, végrehajtási eljárást – inkasszót – kezdeményezhetnek vele szemben.

Meddig kell befizetni a pénzt?

Alapesetben – ha az adózónak nem volt tartozása, és csak a második félévi előlegről kapott csekket –, akkor annak a befizetési határideje szeptember 15-e, csütörtök éjfél. A határidőre meg nem fizetett adók lejárt esedékességű tartozássá váltak, ez után a jegybanki alapkamat – május 25-e óta ez 0,9 %
– kétszeresének megfelelő késedelmi pótlékot számolnak fel. Amennyiben valakinek volt lejárt tartozása, abban az esetben azonnal be kell fizetni az értesítésen szereplő összeget. Az értesítőkhöz csekket is mellékelt az iroda, ezeken is befizethetik a pénzt a postán, de lehetőség van banki átutalással, illetve az adóügyi osztály ügyfélszolgálatán – Pécs, Endresz György utca 8./A – bankkártyával is fizetni.

Miként számolják az építményadót?

A megyeszékhelyen valamennyi lakás, családi ház és lakóingatlan első 25 négyzetmétere adómentes. Az 50 négyzeméter alatti lakások esetén a 25 négyzetméter fölötti rész adója 100 Ft/m², az ennél nagyobb lakásoknál, családi házaknál pedig a 25 m² feletti rész után 200 forint az adó négyzetméterenként, egészen 100 négyzetméterig. Az ettől nagyobb ingatlanoknál, 100–200 m² között 15 ezer forint és a 100 m² feletti rész után 450 forint négyzetméterenként. A 200 négyzetméternél nagyobb lakóingatlanok esetében pedig 60 ezer forint és 200 m² feletti rész után 900 Ft/m² az önkormányzatnak fizetendő összeg. A használaton kívüli építmények utáni adó mértéke is csökkent, ez a korábbi 800-ról 600 forintra csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!