Közélet

2011.06.29. 08:24

Közétkeztetés: ősszel még ugyanazok a cégek főzhetnek

Érvénytelen a pécsi közétkeztetés megszervezésére meghirdetett pályázat. Szigorítani kell a kiíráson.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Érvénytelenítették a pécsi közétkeztetés megszervezésére meghirdetett közbeszerzési pályázatot – tájékoztatta a Dunántúli Naplót Nagy Csaba. Pécs alpolgármestere elmondta, hogy három cég tett határidőre ajánlatot. Ezek között volt olyan, amelynek végső árajánlata elfogadható lett volna a város számára, csakhogy az ajánlatok részleteit tekintve kiderült, hogy szigorítani kell a pályázati kiíráson, mert rendkívül nagy, 20-25 százalékos eltérés is volt az alapanyagnormára vonatkozó számítások között. Az egyadagnyi étel előállításához szükséges alapanyagra a vállalkozók különböző összegeket szántak.

– Márpedig ez az egyik legfontosabb tétele az ajánlatoknak, ennek szigorításával teremthető meg ugyanis annak az önkormányzati elvárásnak az alapja, hogy javuljon a pécsi menzák, illetve a pécsi közétkeztetés minősége – magyarázta az alpolgármester.

A városvezetés határozott célja, és ebből nem is fognak engedni, hogy a jövőben minőségi és tartalmas ételeket főzzenek nap mint nap a pécsi iskolásoknak, óvodásoknak. Nagy Csaba kérdésünkre válaszolva közölte, a beérkező ajánlatok után derült csak ki, hogy ezen a téren szigorúbbnak, konkrétabbnak kell lennie a pályázatnak.

A szigorú közbeszerzési szabályok miatt utólag már nem lehetett új szempontokat figyelembe venni. A nyáron felállítanak egy szakmai stábot, amely kifejezetten az alapanyagnormákra vonatkozóan készíti el a város szempontjainak megfelelő számítást, amely az új, feltehetően az őszszel kiírandó pályázatban szerepelni fog. Az eredeti tervekkel ellentétben így ősztől még nem kezdődik új korszak a pécsi közétkeztetésben. Jó eséllyel azon cégekkel (vagy egy részükkel) hosszabbítanak majd időlegesen, amelyek az elmúlt hét évben is főztek a pécsi óvodásokra, iskolásokra.

Drágulhatnak az árak

Öt plusz öt évre írták ki a közétkeztetési pályázatot, amelynek egy cég lehet csak a nyertese, mert a város szakértői szerint ez a leginkább költséghatékony megoldás. Az új rendszer januártól léphet majd érvénybe. Nagy Csaba hangsúlyozta: már a mostani is egyedülállóan szigorú pályázat volt, amelyben kikötötték, hogy a felhasználható alapanyagok legalább tíz százalékát helyi termelőktől kell vásárolni. Nem titkolta ugyanakkor az alpolgármester, hogy a nyertes cégnek az eddigieknél többet kell majd költenie alapanyagra, és emiatt nőni fog a menza ára is.

Babos A. (Dunántúli Napló) -->

Címkék#Nagy Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!