Közélet

2011.04.14. 09:25

Közgyűlés: cafetéria, közmeghallgatás, barátság

Lesz közmeghallgatás a tervezett oktatási átalakításokról, a polgármester javaslatára jövő csütörtökön, április 21-én, 9 és 11 óra között.

BSA, bama.hu

A rendkívüli közgyűlés eseményeit munkatársunk a helyszínről tudósította

11:29 - Leszavazták az elvett cafetéria visszaállítását
 
Tizenhat nem és hat igen szavazat melett leszavazták az egységes cafetéria  visszaállítását célzó előterjesztést.

Ezzel a rendkívüli közgyűlés véget ért..

11:00 - Túl a barátságon
 
Trombitás Károly kikérte magának azt, hogy Nyőgéri Lajos korábban pofátlannak nevezte az előterjesztését, és arra, hogy "barátomként" nevezte meg őt, azt mondta, ahhoz két ember kell, és ő sosem nevezte még nyilvánosan barátjának Nyőgérit. A szocialista politikus viszontválaszában mély fájdalmát fejezte ki az iránt, hogy Trombitás Károly megtagadta nyilvánosan barátságukat. 
 
10:52 - Hárommilliárd forint a működési hitel éves terhe
 
Már most, 2032-ig eladósodott a város, emelte ki Kővári János (ÖPE), s emiatt, ha akkor is még a pécsi közgyűlés tagja lenne (ahogy erre csekély az esély maga szerint is), akkor is felemlegetné, hogy az MSZP miatt nyőgi ezt a terhet a megyeszékhely. A szocialistáknak üzent, akik korábban azt mondták, hogy a mostani városvezetés mindig csak rájuk mutogat vissza, hogy miattuk nagy a baj, ők okozták az anyagi gondokat, s talán ezt 2024-ig is folytatnák. Kővári azt hangsúlyozta, hogy a jelen helyzet komolyságát jól mutatja, hogy a Pécsnek csak az idén hárommilliárd forintot kell fizetni működési hitelre és kamataira.
 
Meixner András ehhez annyit fűzött utóbb hozzá, hogy vissza lehet keresni minden döntést és hozzászólást, ő nyugodt szívvel tekint ezekre vissza, jó lenne a politikai vita helyett szerinte egy gazdasági szakembernek erről ítéletet mondani, mert ha megnézzük a hitelállomány szerkezetét,  akkor jól látszik majd, hogy milyen hiteleket vettek fel, és milyen célra.

10:25 - Szándékosan nem cafetériában gondolkoztak
 
 
Trombitás Károly, Pécs gazdasági és pénzügyi bizottságának fideszes elnöke azt emelte ki, hogy a bruttó 100 ezer forint alatt keresők általuk javasolt bérkiegészítését meg kell tartani. Ők akár a cafetéria összegénél is magasabb, havi maximum 8500 forintos bérkiegészítést kaphatnak, ha legalább ennyi hiányzik ahhoz, hogy bruttó 100 ezer forint lehessen a fizetésük. 

Nem is gondolkodtak cafetériában, mert azt sajnos mindenki tudja, hogy az nem érte el a többségnél az eredeti célját, és nem helyi vállalkozásoknál, éttermeknél csapódik le, hanem leginkább a multinacionális áruházaknál, amennyiben vett valaki legalább már egy kiflit.
 
Meixner András azt nem értette, miért probléma az, hogy a nagyáruházakban be lehet váltani az utalványokat. A pénzt is el lehet ugyanott költeni, csak esetleg kevesebb lesz nettó értéken sokaknál mint az utalvány lett volna az eredeti, havi 6000 forintos összegel.

10:17 - Nyőgéri Lajos hasonló szavazást szeretne
 
 
Nyőgéri Lajos a szóvivő a közgyűlési ülésen, már ötödször beszél, az előző, elfogadott napirendi pont tárgyalásánál háromszor kérte magához a szót. Azzal kezdte, hogy a második mai napirendi pontnál is hasonló arányú és kimenetelű szavazást szeretne, azt tehát, hogy támogassák egyöntetűen a képviselők az előterjesztést. (A közmeghallgatás összehívására teremben lévő huszonkét képviselő közül huszonegyen igen gombot nyomtak, egyvalaki lemaradt, vagy nem kívánt szavazni).
 
Arra emlékeztetett, hogy a még a Bajnai-kormány által a béren kívüli juttatással (cafetéria) elfogadott döntéssel, miszerint megadóztatják a cafetériát, utólag a Fidesz is egyetértett, hiszen nem változtatta meg ezt a döntést, pedig lehetősége lett volna rá. Annak idején azonban, még ellenzékben, a jobboldali párt élesen támadta emiatt is a baloldali kormányt.
 
Meixner András (MSZP) szerint meg kell találni a forrásokat a cafetéria juttatás előteremtésére, és vissza kell állítani az egységes béren kívüli juttatást visszamenőleg a pécsi közalkalmazottaknak.

10:11 - Közmeghallgatás: április 21., 9 óra
 
Lesz közmeghallgatás a tervezett oktatási átalakításokról, a polgármester javaslatára jövő csütörtökön, április 21-én, 9 és 11 óra között. Aznap egyébként is lesz egy rendes közgyűlési ülés. Az ellenzék szerette volna ha délután tartják a közmeghallgatást, mert - bár tavaszi szünet lesz a jövő héten -  sok szülő, akit érdekelhet ez a történet, nem fog tudni eljönni munkaidőben.

Ezt azonban nem fogadták el, a polgármester az általa javasolt időpontot szavaztatta meg módosító indítványként - mások nem terjesztettek elő módosítót -, így a csütörtök délelőtti időpontot szavazták meg.

10:00 - Meixner szerint a kormányra kell várni
 
Meixner András oktatási ügyekben jártas pécsi szocialista képviselő is szót kért. Szerinte Pécs elhamarkodottan döntene fontos, alakítaná át az oktatási rendszert, mert ma még nem lehet tudni, hogy a kormány milyen oktatási modellt támogat a leginkább, ebben még nem nyilatkoztak ugyanis. Lehetséges emiatt az is, hogy a tervezett pécsi döntés éppen szembemegy majd a legjobb lehetőséggel.
 
Moór Eszter, a város szociális bizottságának fideszes elnöke a szociális rendszer átalakításával kapcsolatban leszögezte, hogy csak olyan szervezetnek adnak át kötelező feladatot, amely vállalja, hogy legalább olyan színvonalon, és szolgáltatási körrel látja el azt, mint a jelenlegi, s referenciákkal is bír.
 
A polgármester sem zárkózik el a közmeghallgatástól
 
D. Páva Zsolt polgármester, Kővári Jánoshoz hasonlóan meglepődött azon, hogy szó sem volt arról, hogy Pécs elzárkózik a közmeghallgatástól.

9:40 - MSZP-Jobbik egyetértés, ÖPE támogatás

Az első napirendi pont a közmeghallgatás összehívása. Nyőgéri Lajos (MSZP) a szocialisták által kezdeményezett javaslat mellett érvelt, kiemelve, hogy ez egy demokratikus lehetőség, amelyet több mint egy hónapja javasoltak már a baloldaliak.

Gyimesi Gábor (Jobbik) - a képviselő nem mellékesen pedagógusként dolgozik - azt hangsúlyozta, hogy ezúttal egyetértenek az MSZP-vel, és a közmeghallgatás összehívásával. Megjegyezte azonban azt is, hogy az azért pikáns, hogy az MSZP beszél demokratikus lehetőségekről. Szerinte nyolc év alatt "demokratikusan" tönkreverték az ország gazdaságát.

Kővári János (ÖPE) a közmeghallgatással kapcsolatban, Nyőgéri Lajosnak és a szocialistáknak intézve szavait, arra emlékeztetett, hogy 12 ezer aláírás kellett ahhoz, hogy a Tubesre tervezett radar ügyében összehívhassák a közmeghallgatást, amelyet a szocialisták nem szavaztak meg akkor egy alkalommal sem. Ő maga többször is kezdeményezte akkor a közmeghallgatás összehívását, először 2005 decemberében.

Mindemellett arról is szólt, hogy be kell azonban azt is vallaniuk, hogy egyre kevesebb a gyermek a városban, amely intézkedéseket, ésszerű lépéseket kíván. Abban szerinte igazuk van az ellenzékieknek, hogy  ezt a város polgáraival meg kell beszélni, emiatt támogatják a közmeghallgatás összehívását, egy ésszerű időpontot kijelölve.

Arról is érdemes beszélni szerinte az emberekkel, hogy hogyan lehet ezt a sajnálatos demográfiai folyamatot megfordítani, nyilván erről majd egy másik fórumon kell sort keríteni.

9:30 - A PK Zrt.-ről kérdezett az ellenzék

A napirendek megszavazása előtt (melyet egyhangúan megszavazott a jelenlévő huszonkét képviselő) az ellenzék a március végén, a PK Zrt.-nél történt városi akcióról érdeklődött. Ismeretes, hogy aznap a város visszavette az irányítást a buszos cégben, és leváltotta a társaság közgyűlésén Keczer László vezérigazgatót. A kisebbségi tulajdonos, Mecsekbusz Kft. ennek jogszerűségét vitatja.

9:25 - Rendkívüli közgyűlés: oktatási átszervezések, cafeteria

Nem sokkal kilenc óra után elkezdődött a pécsi városházán a két napirendi ponttal (közmeghallgatás összehívása a tervezett oktatási átszervezések ügyében, illetve a pécsi közalkalmazottak egységes béren kívüli juttatásának megszüntetése) összehívott rendkívüli közgyűlési ülés. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!