Közélet

2013.09.19. 08:43

Közgyűlés Pécsen: helyi adók, buszok, hitel, biogáz

Első rendes ülését tartotta csütörtökön a közgyűlés. A képviselők döntöttek többek között az új pécsi adórendszerről is. További új buszok érkezhetnek, ehhez hitelt vesz fel a város. Egyhangúlag szavazták meg Füzy Ákosnak a díszsírhelyet.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Kaszinó, tartozás terek

A pécsi önkormányzati nonprofit cégeknek a jövőben nem kell külön engedélyt kérniük ahhoz, hogy ingyen használhassák a pécsi közterületeket rendezvényekre. Arról is döntöttek a képviselők, hogy kaszinó nyílhat a Király utcában, az üzemeltető kiválasztásáért az állam felel. A PÉTÁV részére 73 millió forintot kell elutalnia az önkormányzatnak, olyan lejárt tartozások kiegyenlítésére, amelyeket az év első öt hónapjában halmoztak fel önkormányzati bérlakásokban élők.

-------------------------------------------------------------------------
Ön szerint hogyan lehetne megállítani a PÉTÁV kintlévőségeinek folyamatos növekedését? Szavazzon a középső hasábban!
-------------------------------------------------------------------------

Ebéd után békülékenyebbek lettek a képviselők is - Biogázüzem épülhet

Tele hassal úgy tűnik békülékenyebbek a képviselők is, Páva Zsolt polgármester fél három után csöngetett be a szokottnál hosszabb ebédszünet után, s mintha a jó ebéd hatott volna, sokkal kevesebb a vita. Eljutottunk a 34. napirendig, a tervezett pécsi biogázüzem létesítését tárgyaló előterjesztésig. Itt újra elidőztek kissé a képviselők, de nagy viták így sem voltak, végül a napirendet megszavazták.

A szennyvíziszap kezelés jelenlegi módszerének megváltoztatásáról lépéskényszer miatt kell gondoskodni. Ma az Állomás utcai szennyvíztelepen keletkező szennyvíziszapot a Tettye Forrásház Zrt. hasznosításra elszállíttatja, Pécstől nagy távolságra (Garé, Vaskút, Őcsény, Solt) működő komposztáló telepekre.

A hasznosítandó szennyvíziszap mennyisége és költsége magas, miközben a város maga is hasznosítani tudja biogáz előállítására alkalmas, itt helyben keletkező szennyvíziszapot. Ha sikerül a biogázüzemet felépíteni, 2014-től jelentős , akár évi 50–100 millió forint többletet jelenthet ez a Tettye Forrásháznak, négy éven belül akár évi 400 millió forintot.

A szennyvíziszap energetikai hasznosítására építendő biogázerőmű költségvetése 2,1 milliárd forint, amelyből 925,5 millió forint pályázati pénz, az Európai Fejlesztési alapból származik, valamint állami támogatás.

Egyhangúlag szavazták meg Füzy Ákosnak a díszsírhelyet
 
Mint arról bevezetőnkben szóltunk, csütörtökön dőlt el az hivatalosan is, hogy díszsírhelyet adományoz a pécsi önkormányzat a tragikus buszbalesetben, 49 éves korában elhunyt, néhai pécsi sikeredző Fűzy Ákos számára. A kosárlabdaedzőt Páva Zsolt polgármester méltatta, mondván, Fűzy Ákos egész életében pécsi volt, így érte el kimagasló eredményeit is. A javaslatot mindenki megszavazta.
 
Nyolc és fél milliárdnyi hitelt szavaznak meg
 
A tizennegyedik napirendi pontig, az adókoncepció másfél órás vitája után, egy szünettel, de viszonylagosan gyorsan haladtak a képviselők. Akkor érkeztek el a 4,5 milliárdos működési hitel felvételéhez, illetve egy, ezt célzó pályázat kiírásának megszavazásához. Jelenleg pedig a buszbeszerzési program van megint soron, amelyhelyhez négymilliárdos MFB-s hitelt szeretnének felvenni. Csizi Péter alpolgármester az előterjesztő, aki azzal a jó hírrel vezette fel a napirendet, hogy a korábban a Tüke Busznak megszavazott hitelt mégis inkább az önkormányzat venné fel, mert ezzel mintegy félmilliárd forintot tudnak megspórolni a futamidő végéig, azaz nagyjából tíz új szólóbusz árát.

Az ellenzék részéről Tóth Bertalan (MSZP) csóválta egy kicsit a fejét, és mondta el ismét, hogy szerinte mekkora bajban van az önkormányzat, amit jól jelez, hogy pár perc alatt majdnem tízmilliárd forint hitel felvételéről kellett dönteniük. A napirendeket elfogadták.

Másfél óra vita után, ellenszavazat nélkül elfogadták az adórendelet módosítását

Ellenszavazat nélkül, három tartózkodás mellett elfogadta a pécsi közgyűlés a helyi adórendelet módosítását. Az eredeti előterjesztésben szereplő szöveget apróbb módosításokkal fogadták el, amit a kormányoldal képviselői adtak be a vita során. A hasonló ellenzéki módosító javaslatokat leszavazták, ezek többnyire arról szóltak, hogy még több adókedvezményt adjanak, vagy olyanoknak, akikre most nem gondoltak.

A napirend bő másfél órás vitája végén (amiben szinte mindenki szót kért) előterjesztőként Páva Zsolt polgármester vette magához a szót, s elmondta, hogy szerinte maguk számára is példaértékűen történt az adókoncepció módosítása, egyrészt konkrét élő lakossági és vállalkozói problémákat, felvetéseket vizsgáltak meg, másrészt széleskörű szakmai egyeztetés folyt azokról a változtatásokról, amelyeket végre lehet hajtani jövőre.

Rugalmas helyi adó-rendszer, jogos lakossági kritikák
 
Páva Zsolt polgármester vezette fel a tervezetet, amely szerint csökkentenék több területen is jövőre Pécsett a helyi adókat. Nem hallgatta el a polgármester azt, hogy sok kritika érte a két éve bevezetett, tavaly már módosított helyi adórendeletet.

Elmondta azt is, hogy az egyes adónemek mértékének csökkentésével mintegy 250 millió forint esik ki a város kasszájából, de vélhetően az új adóalanyok 150 millió forintot, egy kiterjedtebb adóbehajtás elindítása pedig mintegy 100 millió forintot jelenthet a városnak jövőre.
 
Az ellenzék megszavazza, örülnek a saját javaslataiknak

Tóth Bertalan (MSZP) előrebocsátotta, hogy megszavazzák az előterjesztést, mert az valamelyest csökkenti a pécsiek terheit, akik az előző években épp elég terhet nyögtek. Köszönte, hogy az MSZP két korábbi javaslata bekerült, a sporttelkekkel kapcsolatos módosítás, valamint a mezőgazdasági ingatlanokra vonatkozó adócsökkentés. Utóbbinál azokról van szó, akik szőlőkben, présházakban húzták meg magukat, és nem jókedvükben.

Majd idézett a Páva Zsolt által jegyzett adókoncepcióból: Pécs-Baranya gazdasága továbbra is mély válságban van, valamint a magas helyi adók is okai a helyi kkv-k megszűnésének. Szerinte igazságtalan, hogy egy 51 négyzetméteres lakásban élő pécsi kétszer magasabb annyi ingatlanadót fog fizetni jövőre, mintegy 49 négyzetméteres lakásban élő.

Keresztes László Lóránt (LMP) is örömmel nyugtázta, hogy az LMP egyik javaslata bekerült, az, hogy a csatolt részek kedvezményt kapnak jövőre, de Patacs ebből a körből kimaradt. Szeretné, ha ezzel foglalkozna a közgyűlés. Ők is megszavazzák a közgyűlést.
 
Kővári János szerint az MSZP újra felelőtlenül osztogatna
 
Kővári János (ÖPE) szerint az ellenzéknek az adókoncepcióban csak azok a pontok tetszenek, amelyeket maguknak osztottak ki, úgymond, mintha az ő ötleteik lettek volna. Szerinte azonban ez nem baj, az a jó, ha a döntések konszenzusos módon születnek. Szerinte azonban Tóth Bertalan mindig, most is elfelejtette, hogy mintegy 40 milliárdos hitelállományt és 9 milliárdos működési hiányt hagytak a városra.

Amúgy meg a régi rossz beidegződést és módszert hozták elő, a felelőtlen osztogatást. A gazdaságban tényleg lenne mit tenni, meg is próbálják, de nem emlékszik sajnos arra, hogy a szocialisták 12 éves pécsi kormányzása alatt üstökösként fejlődött volna a pécsi gazdaság.

Helyi adók, buszok, hitel, biogáz a menü

Az előzetes tájékoztató alapján 49 napirendet tárgyal meg csütörtökön a pécsi képviselő-testület a nyári szünet után, kettőt zárt ülésen. Az első rendes őszi közgyűlési ülés en csökkenthetik a helyi adókat) a jövő évre vonatkozóan), szóba fog kerülni a pécsi buszcsere program, és a tervezett biogáz üzem ügye is, sőt arról is dönthetnek, vélhetően majd egyhangúlag, hogy legyen-e olyan, hogy Pécs Taps.

Csütörtökön dőlhet el hivatalosan is, hogy díszsírhelyet adományoznak a tragikus buszbalesetben elhunyt néhai pécsi sikeredzőnek, Fűzy Ákosnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!