Közélet

2011.04.21. 09:08

Közoktatás: megszavazták az átszervezést

Megszavazta a közgyűlés Hoppál Péter fideszes képviselő a város közoktatásának átszervezéséről szóló előterjesztését.

Nimmerfroh Ferenc (Dunántúli Napló)

Jövőre megszűnik a Felsővámház úti, 2015-ben pedig az Anikó utcai általános iskola. Némileg átalakul a középiskolai képzési hálózat és a kollégiumokhoz is hozzányúl a városvezetés.

Hoppál szerint nyugdíjazással az átalakítási program álláshelyeket érintő „fejezete” részben megoldható, hiszen a következő négy évben számos pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt. A közgyűlés ülése előtt a témában közmeghallgatást tartottak, ahol telt ház volt.

A közvetítést a közgyűlésről befejeztük, a késő esti témákra visszatérünk majd.

17:55 - Vita az átszervezésről

Kóbor József (LMP) azt fejtegette, hogy a jövő érdekében nagyvonalúbbnak kellene lenni a közoktatással szemben. A képviselő elmondta, szakmai értelemben hibának tartja a hátrányos helyzetű diákok szétszórását, hiszen nincsenek meg az integrált oktatás anyagi feltételei, így ez a megoldás mindenkinek rossz lesz.

Bognár László (Fidesz) szerint is a központi finanszírozás a legfőbb gond, de a képviselő úgy tudja, a kormányzat ezt a problémát meg fogja rövidesen oldani.

Az ülésterem fölötti karzaton a vita közben megjelent az érintett iskolák számos tanulója és pedagógusa.

16:53 - "A cél emelkedő pályára állítani a pécsi közoktatást"

Újra nekimegyünk a közoktatás átszervezésének, ez ma a legkomolyabb napirendi pont. Hoppál Péter beszél újra. Az előkészítésben részt vett partnerek javaslatait beépítették, számos egyeztetésen vannak túl - mondja. Hozzáteszi: a cél emelkedő pályára állítani a pécsi közoktatást.

Gyimesi Gábor képviselő hangsúlyozta, a Jobbik tiltakozik az iskolabezárások ellen. A problémák legfőbb oka szerinte az, hogy a mindenkori kormányzat nem megfelelő mértékben támogatja a közoktatást.

16:17 - "Senki nem marad munka nélkül"

Az Integrált Szociális Intézményből 45 embert küldenének el, sok közülük nyugdíjas, sokakat pedig Moór Eszter bizottsági elnök szerint más városi szociális intézmények felvesznek majd, így szerencsés esetben senki nem marad munka nélkül.

15:53 - Nyugdíjba megy a Leőwey Klára Gimnázium igazgatója

Nyugdíjba megy dr. Szolcsányi Jánosné, a Leőwey Klára Gimnázium igazgatója, a közgyűlés ezekben a percekben szünteti meg 2011. december 31-gyel közalkalmazotti jogviszonyát. A pedagógus 1970 óta dolgozik az intézményben, 1991-től igazgatóként.

15:50 - Kordé Norbert az új tűzoltóparancsnok

Már fél órája folyik a közgyűlés ülése, de a legizgalmasabb pillanat az volt, amikor valakinek leesett a tolla. Már az ötödik napirendi pontnál tartanak a képviselők. Hopp, most valami történik. Új tűzoltóparancsnoka van Pécsnek. A bama gratulál Kordé Norbert úrnak a kinevezéséhez!

13:45 - Egy napirendi pont kipipálva, majd szünet

Ma délelőtt 11-kor 39 rendőr járta Pécs utcáit. Ezt Dakos Józseftől tudtuk meg. És nagyon jó a "rendőrellátottsága" is a megyének a tábornok szerint, 469 fős az állomány. Jó hír Matyi Dezsőnek: Dakos József és a rendőrség arra készül, hogy a városnak NB I-es focicsapata lesz. Na, végre szavaznak a beszámolóról. Másfél órás ebédszünetet rendelnek el. Még hátra van 63 napirendi pont. Az ülés negyed négykor folytatódik.

13:35 - A Jobbik előrántotta a cigánykártyát, Nyőgéri Churcillt idéz

Korontos Zoltán közbiztonsági beszámolójára reagálva Gyimesi Gábor jobbikos képviselő, szinte reflexszerűen, előhúzta és elegánsan lecsapta az asztalra a cigánykártyát és a fiatalkori bűnözőkről is beszélt. Kővári János megkérte a képviselőt, ha lehet, Pécsett ne szervezzenek közbiztonsági csoportokat, Nagy Csaba pedig nehezményezte, hogy a pécsi közgyűlésben is megjelent a Jobbik parlamenti, cigánybűnözős retorikája. "Inkább konstruktív javaslatokra fordítsák az energiáikat!" - mondta.

Nyőgéri Lajos (MSZP) is olthatatlan vágyat érez a hozzászólásra, és úgy általában a statisztikák hitelességével kapcsolatban mond valami frappánsat, magát Churcillt idézve. Gyimesi Gábor újra hozzászól és hangsúlyozza, ő nem csak cigányozott. Jó kis politikai adok-kapok alakult ki. Dakos József megyei rendőrfőkapitány reagál arra a kérdére, hogy valóban kozmetikázottat-e az adatok. Válasza rövidítve: NEM! Biztos, hogy reggelig fog tartani az ülés.

13:10 - Pécs a Kevés Bűncselekmény Városa, Korontos beszámol

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a testületi ülés minden résztvevője, beleértve a sajtó képviselőit is, a Tettye Forrásház Tettye fantázianevű ásványvizét fogyaszthatja ingyen. Iszunk egy kortyot Korontos Zoltán pécsi rendőrkapitány egészségére, aki éppen a város közbiztonsági helyzetéről számol be.

Mondandójának lényege: a nyolc magyar nagyváros közül Pécsett a legalacsonyabb a tízezer lakosra jutó bűncselekmények száma (473). Az első helyezett Debrecenben több mint kétszer ennyi! Szegény debreceniek! Pécs a Kultúra Városa. Pécs a Kevés Bűncselekmény Városa.

12:58 - Új a jegyző, drága a büfé

Drága a büfé a folyosón. 200 forint egy virslis stangli, ami a tettyei ABC-ben csak 160! Demonstrációt fogunk kezdeményezni az árdrágítás ellen. Zárt ülésen választotta meg a testület Pécs új jegyzőjét, dr. Lovász Istvánt. De megválasztották az év rendőrét és az év tűzoltóját is. A nyilvános ülés folytatódik, 64 napirendi ponttal.

12:04 - Kővári meglepő fordulata: a szocik tették tönkre a várost

Kővári János Tóth Bertalannak válaszolva kijelentette: a szocialisták tették tönkre a várost. A közmeghallgatás véget ért.  Rövidesen kezdődik az izgalmas közgyűlési ülés. Maradjanak velünk!

11:58 - Még mindig közmeghallgatás

Moór Eszter bizottsági elnök elsősorban azokra a felvetésekre reagál, amelyek arról szóltak, hogy az érintett szülőknek és diákoknak problémásabb lesz eljutni az új iskolákba. Moór Eszter szerint a közlekedés életünk része, de az önkormányzat a rászorulóknak, ha szükséges, ehhez anyagi segítséget fog adni. Tóth Bertalan szocialista képviselő szerint érthetetlen, hogy az önkormányzati tévé, a Pécs Tv nem közvetíti a közmeghallgatást. Felháborító szerinte, hogy a városvezetés korábban leemeszpébérencezte a közalkalmazotti demonstrációt szervező szakszervezeteket.

(Bréking nyúz: Páva Zsolt eltűnt a teremből, reméljük, nem végleg. EDIT: Nem végleg, csak a Keczer tárgyalásra rohant át tanúskodni!)

11:39 - Csökkenteni kell a vidéki tanulók létszámát Pécsen

Hozzászólók váltják egymást. Pedagógusok, szülők, pécsi polgárok, pro és kontra. Wittner István, Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő testvére például határozottan kiáll a városvezetés tervei mellett. Nagy Csaba alpogármester válaszol. Szerinte sok egyeztetés előzte meg az önkormányzat részéről a mai közmeghallgatást. A politikus szerint akkor lesz hatékony az oktatás, ha integrált  lesz.

Eltökéltek a tekintetben, hogy az intergáció ne csak szó legyen, hanem tartalommal is meg tudják tölteni. Hódmezővásárhelyet hozza fel példaként, ahol ez szerinte megvalósult. Nagy Csaba szerint a város nem bírja el, hogy ennyi vidéki, nem pécsi diák tanuljon itt. Elmondta, körülbelül 20 milliárdba kerül a pécsi oktatási rendszer fenntartása, 9 milliárd jön az államtól normatívaként, 2 milliárd térítési díjakból, 9 milliárdot pedig a városnak kell hozzátenni.

Az intézményhálózatot az önkormányzat tehát nagyrészt a pécsiek által befizetett adókból tartja fenn. Egyértelmű tehát, hogy bár nem lehet kiszorítani az összes vidéki tanulót, de arányukat csökkenteni kell. 

10:57 - A bizottságelnök érvel

Bognár László, az önkormányzat oktatási bizottságának fideszes elnöke válaszol a felvetésekre. A zsúfoltságra azt mondja: korábban ő is úgy gondolta, hogy minél kisebb egy osztály, annál hatékonyabban lehet tanítani a hátrányos helyzetű gyerekeket. Nemzetközi mérések, tapasztalatok szerint viszont ez nincs így. Bognár egy korábbi kérdésre válaszolva elmondta, valószínűleg a Testvérvárosok terei iskolában folytatódik majd az Anikó német nemzetiségi oktatása. Hogy miért pont az Anikó? Bognár szerint az Illyés felújítása megkezdődött, az Árpádra és a Testvérvárosok tereire elnyert pályázatok pedig kötöttséget jelentenek, ezeket nem zárhatják be.

Hangsúlyozta: nem ingatlanhasznosítási programról van szó, később döntenek arról, mire tudják majd használni a kiürülő épületeket. A Felsővámház utcai iskola megszüntetésével kapcsolatban elmondta, a Bártfa utcai és a gyárvárosi iskolában el lehet helyezni a gyerekeket. Azoknak, akik féltik a speciális nevelési programot, azt válaszolta, a gyárvárosiban is van ilyen, ők átvehetnék ezt a programot. Bognár szerint nem aránytalanul nagy plusz teher máshová utaztatni a gyerekeket. (Mellettünk egy hölgy: "Próbáljon meg átgyalogolni a Felsővámháztól a gyárvárosi iskoláig!")

10:37 - Nagy Erzsébet hangsúlyozza

Nagy Erzsébet szakszervezeti szóvivő hangsúlyozza, örülnek a módosításoknak, de azt szeretnék, hogy a Felsővámház utcai iskola is kapjon még időt, legalább egy évet. Itt sok a sajátos nevelési igényű gyerek.

Nagy Erzsébet szerint a városvezetés által hangsúlyozott integráció csak üresen kongó szó, a roma és hátrányos helyzetű gyerekek integrációját pusztán azzal nem lehet elérni, hogy átrakják őket egy másik iskolába, mondjuk a Jókai utcaiba vagy a Belvárosiba. Nagy Erzsébet szerint jelenleg nincs pénz arra, hogy integráltan lehessen ezeket a gyerekeket tanítani, ezért van szükség a szegregációra.

10:14 - Elsőként az Anikó utcai iskola érdekében felszólalók következnek

Kozma Balázsné pedagógus az Anikó utcai iskolából sorra veszi, miért nem szabad bezárni az intézményt? 335 gyerek jár ide, közülük 185 halmozottan hátrányos helyzetű. Úgy véli, ha megszüntetik az iskolát, zsúfoltak lesznek a környező iskolák, a gyerekek rosszabb helyzetbe kerülnek. Az Anikó utcai intézmény diákjainak többsége az iskolában tölti szinte az egész napját. Családias, összetartó a közösség Kozmáné szerint. Viszont egyre több a labilis gyerek, akiken nem segít, ha bekerülnek egy zsúfolt oktatási intézménybe. A pedagógus szerint nem jó, hogy újra nagy létszámú osztályok jönnek létre a megszüntetések miatt.

Egy szülő, akinek a lánya harmadikos az Anikóban, Hoppáltól kérdez, de előtte megköszöni Páva Zsoltnak, hogy 2015-ig működhet az iskola, Első kérdése: hova, melyik iskolában tanul majd a lánya 8. osztályban? Második kérdése: mit kezd majd az önkormányzat az épülettel?

Egy másik szülő, akinek elsős a gyermeke, sorra veszi, miért jó iskola az Anikó. Érvei szerint az intézmény nem versenyistálló, hanem családias iskola, a város másik végéből járatja ide a gyermekét, nem csalódott, kiválóak a pedagógusok. Sok a program az iskolában. A családok aktív résztvevői a rendezvényeknek. Úgy véli: érthetetlen, miért kell az iskolát bezárni.

Schilling Józsefné, a Felsővámház utcai iskola igazgatója tart kivetítős előadást. Szerinte az iskola bezárása után sokkal többet kell majd utazniuk a gyerekeknek. Sok halmozottan hátrányos helyzetű gyerek jár hozzájuk, akikre kiemelten figyelnek. Mi lesz velük, ha egy új környezetbe kerülnek - tette fel a kérdést. Fotókat mutat tanórákról, foglalkozásokról.

9:42 - Nyugdíjazással részben megoldható az átalakítás Hoppál szerint

Megkezdődött. A falon Kossuth és Széchenyi portréja, az ülést Páva Zsolt polgármester nyitja meg. Megtudjuk, lesz projektoros vetítés is a szakszervezet részéről, amit izgatottan várunk. Hoppál Péter mondja a bevezetőt, a múlt súlyos terhéről beszél és arról, hogy azt szeretnék, ha a pécsi gyerekek előnyben részesülhetnének a beiskolázáskor, de ez nem egyszerű - mondja.

Lefordítjuk Önöknek hétköznapi magyarra: nem tetszik a városvezetésnek, hogy a vidéki önkormányzatok nem járulnak hozzá a pécsi intézmények fenntartásához, azaz potyáznak. Az átszervezés másik komoly oka a folyamatosan csökkenő a gyereklétszám. Hoppál sorra veszi a megszüntetendő iskolákat, például az Anikó utcait, és elmagyarázza, miért kell azokat bezárni. Hoppál a városvezetés ismert érveit ismétli. Nem kicsi a susmorgás a hallgatóságban, a halk kommentárok rövidek, de annál kritikusabbak.

(Bréking nyúz: az ülésteremben jelen van az a 12 év körüli kissrác, akinek tegnap a tettyei játszótér focipályáján visszadobtam a labdáját. Lehet, hogy lesz foci is?)

Hoppál szerint nyugdíjazással jelentős részben megoldható lesz az elbocsátás, tehát az elkövetkező négy évben lesz annyi nyugdíjkorhatárt elérő pedagógus, akitől el lehet köszönni.

9:05 - Kezdődik a közgyűlés, molotov koktél nélkül

Közmeghallgatást tart ma 9 órától a pécsi közgyűlés. A téma a közoktatási és szociális intézmények működésének átszervezése. Utána, 11-től rendes ülést tart a testület, amely erről a témáról várhatóan tárgyalni és szavazni is fog. Maratoni tanácskozás várható, összesen 64 napirendi pont van, ha jól láttuk, Hoppál Péter fideszes képviselő hálózsákot is hozott magával.

A városháza ülésterme lassan megtelik a közmeghallgatásra érkezőkkel. Molotov koktélokat egyelőre nem látni, de a szakszervezetek elszántságát ismerve, nem kizárt, hogy előkerülnek. Forradalom vagy békés eszmecsere? A bama élőben közvetít a helyszínről.

Nimmerfroh Ferenc (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!