Közélet

2013.01.05. 18:29

Közös régészeti kutatást hozhat a török kapcsolat

A középkori műemlékek felújításának ügye, illetőleg a mindkét fél számára előnyös gazdasági kapcsolatok is új lendületet kaphatnak.

K. E. (Dunántúli Napló)

Élénk török vendégjárásra készülhet idén a város. A tavaly év végi kapcsolatfelvétel kapcsán nemcsak a magyar–török hagyományőrző mozgalom kaphat új lendületet, hanem a középkori műemlékek felújításának ügye, illetőleg a mindkét fél számára előnyös gazdasági kapcsolatok is.

Első körben a régészek, történelmi kutatók kiemelt érdeklődésére lehet számítani. A török partnerek feltett szándéka ugyanis, hogy megkeressék a Zrínyi-vár ostroma közben elhunyt Szulejmán szultán türbéjét, ahová a török hadvezér zsigeri szerveit temették el (holttestét Isztambulba szállították). A törökök bekapcsolódása azért is fontos ebbe a projektbe, mert ezzel új forrást kaphatnak a hasonló céllal indított magyar kutatások is.

A baranyai török–magyar kapcsolatok élénkülése kapcsán újra szerepvállalásra kész a több ezer tételből álló könyvgyűjteményt és helytörténeti archívumot ápoló Szigetvári Várbaráti Kör. A városi könyvárban elhelyezett gyűjteményt nem kizárólag hazai történészek, Zrínyi-kutatók keresik fel, a hagyaték rendszeres látogatói a várvédő hős korában elmélyülő horvát és török szakemberek is.


 

Címkék#szigetvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!