Közélet

2006.12.01. 17:31

Közösen a Kulturális Fővárosért

Pécs | A Pécsi Tudományegyetem kezdeményezésére pénteken hálózat alakult a volt és 2010-ig leendő Európa Kulturális Fővárosainak egyetemeiből.

(PTE)

Az Európai Kulturális Fővárosok Egyetemeinek Szövetségének alakuló ülésen a Pécsi Tudományegyetem, Pécs Megyei Jogú Város és a Baranya Megyei Közgyűlés vezetői háromoldalú megállapodást írtak alá az Európa Kulturális Fővárosa - Pécs 2010 program sikere érdekében.

Köszöntőikben Lénárd László rektor, Tasnádi Péter polgármester és Hargitai János megyei elnök is kihangsúlyozták: közös célnak és érdeknek tekintik az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program megvalósítását, melynek megfelelően minden szakmai és politikai fórumon és egyeztetésen az EKF program megvalósítását saját céljukként és feladatukként azonosítják és annak megfelelően reprezentálják.

A megállapodást kisérő konferencia időpontjáig 36 egyetem jelezte, hogy hivatalosan csatlakozni szeretne az Európai Kulturális Fővárosok Egyetemeinek Szövetségéhez, amely angolul a University Network of European Capitals of Culture – UNECC nevet kapta.

- A szövetség létrehozása a Pécsi Tudományegyetemen merült fel – mondta el Bókay Antal, az egyetemi EKF programokért is felelős oktatási rektorhelyettes -, majd 2005 decemberétől kezdtük el felvenni a kapcsolatot a társegyetemekkel. 2006 májusában, az idei kulturális fővárosban, Patraszban megrendezett konferencián jelentettük be a szövetség megalakításának szándékát. Ez a pécsi találkozó az első komoly lehetőség, hogy az intézmények megismerjék egymás hátterét, tapasztalatait és terveit.

A pénteki napon a Pécs2010 Menedzsment Központ képviselői a Pécs2010 programot mutatták be a külföldi vendégeknek, Bókay Antal rektorhelyettes pedig az Európai Kulturális Fővárosok mozgalom történetéről, az Európai Kulturális Fővárosok Szövetségéről tartott előadást. Az esemény szombaton zárul, amikor az alapokmány elfogadása mellett előkészítik a következő hasonló találkozót, amelynek várhatóan a romániai Nagyszeben, 2007-ben Európa Kulturális Fővárosa ad otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!